Ερευνητές απέκτησαν νέα γνώση σχετικά με τον τρόπο που ιοί όπως η γρίπη και ο ΗΙV μεταπηδούν από είδος σε είδος.

Η έρευνα, των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Κέιμπριτζ, ενδεχομένως θα βοηθήσει στην πρόβλεψη της εμφάνισης νέων νόσων.

Οι επιστήμονες επιθυμούσαν επίσης να κατανοήσουν πώς ιοί όπως της γρίπης των πτηνών μολύνουν μακρινά είδη όπως ο άνθρωπος.

Ανακάλυψαν ότι μπορούσαν καλύτερα να μολύνουν είδη που σχετίζονταν στενά με το είδος στόχο παρά με είδη που ήταν λιγότερο στενά σχετιζόμενα.

Ωστόσο, η έρευνα επίσης υπέδειξε ότι όταν οι νόσοι κάνουν μεγάλο άλμα μπορεί ενδεχομένως να εξαπλωθούν εύκολα σε είδη που σχετίζονται στενά με το νέο θύμα, ανεξάρτητα από το πόσο στενά σχετίζονται αυτά με το αρχικό είδος στόχο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Ben Longdon, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι νόσοι όπως ο Sars, ο HIV και ορισμένα είδη γρίπης έχουν προσβάλει τους ανθρώπους προερχόμενα από άλλα είδη.

Πρόσθεσε ότι η κατανόηση του τρόπου μεταπήδησης των νόσων μεταξύ διαφορετικών ειδών είναι αναγκαία, αν επιθυμούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση νέων νόσων στο μέλλον.

Μολύνοντας περισσότερα από 50 είδη μυγών με 3 διαφορετικούς ιούς, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα είδη που συνδέονται στενά με το σύνηθες είδος στόχο ενός ιού είναι περισσότερο ευάλωτα σε σχέση με λιγότερο συνδεδεμένες μύγες.

Έδειξαν επίσης ότι ομάδες μυγών που ήταν στενά σχετιζόμενες ήταν παρόμοια ευάλωτες στους ίδιους ιούς.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS Pathogens’.

Πηγές:
PLoS Pathogens’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στη long COVID ηλικιακά [μελέτη]
Καρκίνος στομάχου - ΕΚΠΑ: Ποιες είναι οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου
10,3 εκατομμύρια άνθρωποι με ιλαρά το 2023 - Στους 107.500 οι θάνατοι