Τα παιδιά που έχουν τουλάχιστον ένα γονέα με κατάθλιψη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να επισκεφτούν ιατρικές υπηρεσίες, κλινικές, επείγοντα περιστατικά και ειδικούς. Η έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενα αποτελέσματα αλλά αυτή τη φορά διενεργήθηκε σε μεγάλη κλίμακα και δίνει παραπάνω αξιοπιστία στα παλαιότερα ευρήματα.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής Dr.Marion Shills, στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, θεωρεί πως αυτή τη φορά τα ευρήματα είναι περισσότερο αξιόπιστα. Η Dr. Jane Ripperger του Texas A&M Health Science Center of Medicine, δήλωσε ότι η κατάθλιψη των γονέων από καιρό συνδέεται με διάφορα προβλήματα στα παιδιά.

Όπως πιστεύει, το πρώτο βήμα είναι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους γονείς. Θεωρεί πως η πρόσβαση στην αντιμετώπιση της ασθένειας πρέπει να γίνει πιο εύκολη και πιο ολοκληρωτική.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’ έδειξε ότι το ποσοστό των γονέων με κατάθλιψη μπορεί να φτάσει έως το 47%, με αρνητικές συνέπειες στην συμπεριφορά και γενικά στην ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Οι ερευνητές εξέτασαν 70.000 παιδιά από μωρά έως 17 ετών κατά το διάστημα από το 1997 έως το 2001. Από το δείγμα, 25.000 παιδιά είχαν τουλάχιστον ένα γονιό με κατάθλιψη. Οι έφηβοι είχαν περισσότερες επισκέψεις σε ειδικές κλινικές και στα επείγοντα.

Το εύρημα αυτό είναι το πρώτο που συσχετίζει τα δυο γεγονότα, στην ηλικιακή ομάδα των 13-17.

Τα μικρότερα παιδιά είχαν αυξημένες κατά 14% επισκέψεις σε μονάδες υγείας σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν κάποιο γονιό με κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται να ενταθεί η προσπάθεια για διάγνωση και θεραπεία γονέων με κατάθλιψη.

Πηγές:
‘Pediatrics’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]