Όσοι ακολουθούν αγωγή με στατίνες, τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, φαίνεται πως προστατεύονται από θνησιμότητα οφειλόμενη σε χρόνια βρογχίτιδα ή στον ιό της γρίπης influenza, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, που φανέρωσε μία ακόμα θετική ιδιότητα που έχουν οι στατίνες, διενεργήθηκε σε 76.000 ανθρώπους και έδειξε ότι όσοι είχαν ακολουθήσει αγωγή με στατίνες για 90 μέρες είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, influenza και πνευμονία.

Σε εκατομμύρια ανθρώπους χορηγούνται στατίνες, για την μείωση της χοληστερίνης. Η νέα έρευνα φαίνεται πως υποστηρίζει την θεωρία που αναπτύχθηκε πέρσι, ότι οι στατίνες ενδεχομένως προστατεύουν από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

Ο ερευνητής Floyd Frost από το ερευνητικό ινστιτούτο Lovelace Respiratory Research Institute του Νέου Μεξικού, που δημοσιεύει την έρευνά του στο περιοδικό ‘Chest’ εξέτασε στοιχεία ασθενών με ασθένειες του αναπνευστικού καθώς και τη χρήση στατινών και έφθασε στο συμπέρασμα ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος θανάτου με τη χρήση αυτών των φαρμάκων.

Ο ερευνητής θεωρεί ότι οι μέτριες δόσεις στατινών περιορίζουν τον κίνδυνο θανάτου από πνευμονία και influenza και υποδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Το 2006 έρευνα στον Καναδά συσχέτισε τις στατίνες με την προστασία από τη σηψαιμία και έρευνα του 2005 έδειξε μείωση κατά 64% των πιθανοτήτων θνησιμότητας που είχαν ασθενείς με πνευμονία, λόγω της χορήγησης στατινών.

Καθώς ειδικοί θεωρούν ότι τελικά κάποια στιγμή θα ξεσπάσει πανδημία γρίπης, με πιθανότερη τη γρίπη των πτηνών και λόγω της ανεπάρκειας στις ποσότητες φαρμάκων για την καταπολέμησή της καθώς και του χρόνου που απαιτείται για την παρασκευή εμβολίου, ο ερευνητής πιστεύει ότι με τη χρήση των στατινών θα μπορούσαμε να κερδίσουμε λίγο χρόνο.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, αν και δεν μπορούν οι στατίνες να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από γρίπη των πτηνών, η χρήση τους θα μπορούσε να επιμηκύνει το διάστημα από την έναρξη της νόσου μέχρι το θάνατο.

Ο επιπλέον χρόνος επιβίωσης θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της αντιγριπικής αγωγής παρέχοντας μεγαλύτερο διάστημα για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.

Πηγές:
'Chest’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Οι κίνδυνοι από τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού
Διεθνής διάκριση για τον δρ Σταύρο Αλευρογιάννη
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου