Ο βελονισμός, σε συνδυασμό με το μασάζ, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που αναρρώνουν από μια εγχείρηση καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο συνδυασμός των δυο τεχνικών θεωρείται ότι μειώνει τον πόνο και την κατάθλιψη που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο.

 Eχει αποδειχτεί σε πολλές έρευνες ότι ο βελονισμός μειώνει τον πόνο, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις ότι βοηθά και στη μετεγχειρητική ναυτία. Το μασάζ έχει αποδειχτεί σε ορισμένες μελέτες ότι βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους των καρκινοπαθών.

Έως σήμερα όμως καμία εργασία δεν είχε αναφερθεί στις επιπτώσεις του συνδυασμού μασάζ-βελονισμού, στους καρκινοπαθείς που χειρουργούνται και περνούν αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 138 ασθενείς οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα έλαβε την συνήθη μετεγχειρητική αγωγή και φροντίδα, ενώ στη δεύτερη προστέθηκαν το μασάζ και ο βελονισμός, δυο μέρες μετά την εγχείρηση. Συνολικά, οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας, δήλωσαν ότι ο πόνος τους μειώθηκε σημαντικά σε διάστημα τριών ημερών, ενώ βελτίωση παρουσίασε και η κατάθλιψή τους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Pain and Symptom Manager’. O ερευνητής Wolf Mehling, του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι όπως έδειξε η έρευνα, το μασάζ και ο βελονισμός σίγουρα βοήθησαν τους ασθενείς.

Θεωρεί πιθανό οι ασθενείς να βοηθήθηκαν από την επιπλέον προσοχή και φροντίδα που δέχτηκαν και όχι τόσο από τις ιδιότητες του βελονισμού και του μασάζ.

Ωστόσο, σε άλλες εργασίες έχουν φανεί οι οργανικές επιδράσεις του μασάζ. Σε ζώα έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων οξυτοκίνης στο αίμα, μιας ορμόνης που βοηθά στη μείωση του πόνου και του άγχους. Η οξυτοκίνη μπορεί να εμποδίσει την αύξηση των επιπέδων των ορμονών του στρες κατά το διάστημα της εγχείρησης.

Ο βελονισμός έχει φανεί ότι προκαλεί την έκκριση χημικών ουσιών από το νευρικό σύστημα τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του πόνου. Στις Η.Π.Α υπάρχουν ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, που προσφέρουν υπηρεσίες βελονισμού και μασάζ.

Πηγές:
‘Journal of Pain and Symptom Manager’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]