Εγκρίθηκε χθες στις Η.Π.Α το πρώτο εμβόλιο για ανθρώπους, κατά της γρίπης των πτηνών, σαν προσωρινό μέτρο σε περίπτωση που εμφανιστεί πανδημία γρίπης. Το εμβόλιο παρασκευάστηκε από Γαλλική φαρμακοβιομηχανία και δεν θα πωλείται στα φαρμακεία αλλά θα αποθηκευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση για χρήση σε περίπτωση που μεταλλαχτεί ο ιός H5N1 και αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α, δυο εμβολιασμοί σε διάστημα 28 ημερών ενδεχομένως δίνουν ‘περιορισμένη’ προστασία από ενδεχόμενη πανδημία. Περίπου 45% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, εμφάνισαν ανταπόκριση στο ανοσοποιητικό ως προς τον ιό.

Το εμβόλιο αποτελεί ‘μεταβατικό’ μέτρο μέχρι να παρασκευαστούν πιο αποτελεσματικά εμβόλια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α, Norman Baylor.

Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν τις έρευνες για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του ιού H5N1. Ο Baylor δήλωσε πως θα χρειαζόταν ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο. Παράλληλα θεωρεί πως θα ήταν προτιμότερο να απαιτείται μικρότερη δόση του εμβολίου και χορήγησή του μόνο μια φορά.

Η δόση του καινούργιου εμβολίου είναι υψηλότερη από αυτή της εποχιακής γρίπης.

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος του Οργανισμού θεωρεί πως είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο στον αγώνα προετοιμασίας ενάντια σε ενδεχόμενη πανδημία και δηλώνει πως, όπως υποδεικνύει η έρευνα, το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας δήλωσε ότι η έγκριση του εμβολίου αποτελεί ορόσημο στη φάση της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του ιού.

Το Υπουργείο Υγείας των Η.Π.Α ανακοίνωσε ότι έχει αποθηκεύσει 13 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ικανές να ‘καλύψουν’ 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει προκαλέσει τον θάνατο 172 ανθρώπων, από τους 291 που έχουν μολυνθεί .

Αν μεταλλαχτεί ο ιός και αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενδεχομένως θα προκαλέσει πανδημία και θεωρείται πιθανόν να πεθάνουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην περίπτωση που μεταλλαχτεί ο ιός H5N1, παραμένει ασαφές αν τα εμβόλια που παρασκευάζονται τώρα θα μπορούν και τότε να προστατεύουν από στέλεχος του ιού που θα οδηγήσει σε πανδημία. Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να παρασκευάσουν εμβόλιο που να προστατεύει από το συγκεκριμένο στέλεχος αλλά η έρευνα απαιτεί μήνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Οι κίνδυνοι από τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού
Διεθνής διάκριση για τον δρ Σταύρο Αλευρογιάννη
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου