Δεν παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας οι γυναίκες με αλλεργικές παθήσεις, όπως το άσθμα, το έκζεμα και η αλλεργική καταρροή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, φαίνεται πως οι γυναίκες αυτές έχουν σχετικά αυξημένες πιθανότητες να συλλάβουν!
Ο ερευνητής L.J Tata, που δημοσιεύει την έρευνα στο ‘American Journal of Epidimiology’ θεωρεί πως το συγκεκριμένο εύρημα είναι σημαντικό για τις γυναίκες με αλλεργικές παθήσεις και τους γιατρούς τους. Έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα ή άλλες αλλεργικές παθήσεις.
Πιθανή εξήγηση είναι ότι γυναίκες με άσθμα, είναι λιγότερο γόνιμες και τείνουν να έχουν λιγότερα παιδιά. Για να εξετάσουν την υπόθεση αυτή, ερευνητές συνέκριναν ποσοστά γονιμότητας 491.516 γυναικών, ηλικίας 15 έως 44 ετών, σε διάστημα 10 ετών.
Ποσοστό 13% των γυναικών είχε άσθμα, 14% έκζεμα και 12% αλλεργική καταρροή.
Από αυτές, 6% είχαν δύο από αυτές τις αλλεργικές παθήσεις και 1% εμφάνιζε και τις τρεις. Η ερευνητική ομάδα δεν διαπίστωσε διαφορές στη γονιμότητα μεταξύ των γυναικών που εμφάνιζαν άσθμα και των υπόλοιπων. Παράλληλα, φάνηκε ότι οι γυναίκες με άσθμα, στην ηλικία των 20 ετών ήταν στην πραγματικότητα ελαφρώς πιο γόνιμες σε σχέση με τις συνομήλικες τους που δεν έπασχαν από άσθμα.
Στην έρευνα φάνηκε ότι πιο γόνιμες ήταν και αυτές με έκζεμα ή αλλεργική καταρροή, όπως και αυτές που έπασχαν από δυο ή τρεις από αυτές τις αλλεργικές παθήσεις. Η αιτία που οι αλλεργικές παθήσεις ίσως να ενισχύουν τη γονιμότητα δεν είναι γνωστή.
Είναι πιθανόν, ότι η ισορροπία ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που συνυπάρχει με αυτές τις αλλεργικές παθήσεις, να ενισχύει κατά κάποιον τρόπο τις πιθανότητες σύλληψης.
Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, τα στοιχεία είναι καθησυχαστικά και αποδεικνύουν ότι τα ποσοστά γονιμότητας των γυναικών με άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική καταρροή δεν είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά των γυναικών που δεν εμφανίζουν αλλεργίες.
Πηγές:
‘American Journal of Epidimiology’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι