Η προστασία των βρεφών από ιογενείς λοιμώξεις ενδεχομένως τα προστατεύει από την εμφάνιση άσθματος, αργότερα, στην παιδική ηλικία. Ερευνητές εξέτασαν 198 παιδιά με αυξημένο κίνδυνο ατοπίας-στην οποία περιλαμβάνεται το άσθμα- από τη γέννησή τους έως την ηλικία των 5 ετών.

Καταγράφηκαν όλα τα επεισόδια οξείας αναπνευστικής πάθησης τον πρώτο χρόνο ζωής και συλλέχτηκαν για ταυτοποίηση ιού δείγματα ρινικών εκκρίσεων. Εξετάστηκαν στοιχεία για τη δύσπνοια που εμφάνιζαν ετησίως τα παιδιά καθώς και για το άσθμα.

Η ατοπία διερευνήθηκε σε διάστημα 6 μηνών, 2 και 5 ετών. Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι ιογενείς λοιμώξεις αλληλεπιδρούν με την ατοπία στην παιδική ηλικία, για να προκαλέσουν αργότερα την ανάπτυξη άσθματος.

Στην έρευνα φάνηκε ότι η εμφάνιση σε βρεφική ηλικία, λοίμωξης της κατώτερης αναπνευστικής οδού σε ατοπικό παιδί, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος.

Η μελέτη διενεργήθηκε από τον Merci Kusel, του Πανεπιστημίου ‘Western Australia’ και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’.

Πηγές:
‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece