Η μουσική στο χειρουργείο όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε εγχείρηση μειώνει το άγχος του και μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει την ανάρρωση, δηλώνουν χειρούργοι.

Η απαλή μουσική και τραγούδια επιτυχίες, μπορούν να έχουν ηρεμιστική επίδραση σε ασθενείς που είναι ξύπνιοι για επέμβαση κάτω από τοπική αναισθησία, ανακάλυψε ομάδα του John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη. Επίσης βοήθησε το ραδιόφωνο.

Η μικρή έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of the Royal College of Surgeons’, παρακολούθησε την πρόοδο 96 ασθενών που υποβλήθηκαν σε μικρή εγχείρηση στο νοσοκομείο.

Μισοί ασθενείς άκουσαν μουσική από ραδιόφωνο ή από CD που επιλέχτηκε από τους χειρούργους, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση κάτω από τις συνήθεις περιστάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της εγχείρησης ορισμένα επιλεκτικά και επείγοντα περιστατικά ρωτήθηκαν να αξιολογήσουν πόσο άγχος ένιωσαν κατά τη διάρκειά της.

Η ομάδα που άκουσε μουσική είχε επίδοση περίπου ένα τρίτο λιγότερη στα επίπεδα άγχους και εμφάνιζε περισσότερο χαλαρή αναπνευστική εικόνα κατά την εγχείρηση-κατά μέσον όρο 11 αναπνοές ανά λεπτό σε σύγκριση με 13 της ομάδας που δεν άκουσε μουσική.

Αυτό συνδέεται με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι η μουσική μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να απαλύνει ο πόνος και τους ασθενείς σε αναπνευστήρες να αναπνεύσουν πιο εύκολα.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι το στρες μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο αποτέλεσμα της εγχείρησης και να παρατείνει την περίοδο ανάρρωσης.

Ο ερευνητής Hazim Sadideen, δήλωσε ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν η χρήση μουσικής στο χειρουργείο θα πρέπει να γίνει συνήθης πρακτική. Η εγχείρηση μπορεί να είναι στρεσογόνος παράγοντας για ασθενείς και η ανακάλυψη τρόπων που θα την καταστήσει πιο άνετη θα πρέπει να αποτελεί στόχο, δήλωσε.

Υπάρχουν επίσης καλοί ιατρικοί λόγοι-οι πιο ήρεμοι ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον πόνο και να αναρρώνουν πιο γρήγορα.

Η μουσική θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο ευτυχείς, πιο ήρεμους χειρουργούς, υποδεικνύουν οι ερευνητές.

Πηγές:
‘Annals of the Royal College of Surgeons’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD