Από διαβήτη φαίνεται πως κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας. Η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη ενδεχομένως παίζει ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη ΙΙ. Όπως γράφουν οι ερευνητές στο ‘Archives of Internal Medicine’, στη μελέτη τους φάνηκε πως όσοι εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου ΙΙ σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.681 άντρες και γυναίκες από τη Νότια Καρολίνα, στην Καλιφόρνια Οι ηλικίες τους ήταν 65 και άνω, με μέσο όρο τα 73 και δεν είχαν διαβήτη όταν άρχισε η έρευνα, το 1989. Παρακολουθήθηκαν για διάστημα δεκαετίας για 10 συμπτώματα κατάθλιψης, σχετικά με τη διάθεση, την ευερεθιστότητα, την πρόσληψη θερμίδων, τη συγκέντρωση και τον ύπνο.

Άλλες έρευνες είχαν εξετάσει τη σχέση κατάθλιψης και διαβήτη. Ωστόσο η παρούσα έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα και της χρόνιας κατάθλιψης αλλά και αυτής που με τον καιρό εμφάνιζε επιδείνωση.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη ενδεχομένως δεν φροντίζουν το εαυτό τους όπως θα έπρεπε, δήλωσε ο ερευνητής Mercedes Carnethon, της Ιατρικής Σχολής Feinberg, του Πανεπιστημίου Northwestern. Για παράδειγμα, μπορεί να μην γυμνάζονται τακτικά και να παχαίνουν, γεγονός που συνδέεται με τον διαβήτη.

Αν και ελήφθησαν υπόψη στατιστικώς οι παραπάνω παράγοντες, φάνηκε ότι ο κίνδυνος για διαβήτη σχετιζόταν με την κατάθλιψη.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη ενδεχομένως παίζει ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη. Αν και η έρευνα δεν εξέτασε πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς, ο ερευνητής θεωρεί πιθανό να ευθύνονται τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που παρουσιάζουν οι άνθρωποι με κατάθλιψη.

Ο διαβήτης αποτελεί μεγάλο πρόβλημα παγκοσμίως και συνδέεται στενά με την παχυσαρκία. Το 95% των περιπτώσεων αφορούν τον τύπο ΙΙ.

Η έρευνα υποδεικνύει τη σημασία της διάγνωσης ενδεχόμενης κατάθλιψης στους ηλικιωμένους και του κινδύνου, αν υπάρχει, για εμφάνιση διαβήτη.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]