Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Σκευάσματα, τα οποία έχουν παρόμοια δράση με το ‘μπότοξ’ αλλά δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κυκλοφορούν και στη χώρα μας, γι΄αυτό και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των ενδιαφερομένων για τη θεραπεία.
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής πρέπει να επιλέγουν με προσοχή το γιατρό τους και να του ζητούν να γίνεται μπροστά τους η αποσφράγιση του φιαλιδίου που περιέχει το φάρμακο. Τα διάφορα σκευάσματαπου χρησιμοποιούνται χωρίς έγκριση έχουν παρόμοια δράση με εκείνη του ‘μπότοξ’ όμωςδεν έχουν δημοσιευτεί τα αποτελέσματα μελετών σχετικά με την ασφάλειά τους.
Στη χώρα μαςκυκλοφορούν επίσημα με έγκριση από τον ΕΟΦ δυοσκευάσματα βοτουλινικής τοξίνης (που έχει γίνει γνωστή με την εμπορική ονομασία ενόςεκ των δύοσκευασμάτων του ‘Botox’).
Για το θέμα μίλησαν ο πρόεδρος της Εταιρείας Ζώης Πολυζώης και η γ.γ Μάρτζη Ρομποτή, με αφορμή το 5ο Μεσογειακό Συνέδριο Φλεβολογίας (Πόρτο Χέλι, 28-30 Απριλίου), το οποίο συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής και την Ιταλική Εταιρεία Φλεβολογίας.
Η κ. Ρομποτή, που είναι η πρώτη δερματολόγος που εφάρμοσε τη μέθοδο στη χώρα μας, τόνισε ότι το ‘μπότοξ’ είναι ένα ασφαλές φάρμακο, με λίγες και παροδικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Συγχέονται όμως πολλές φορές με τις παρενέργειες άλλων σοβαρών παθήσεων, όπου χρησιμοποιείται η βοτουλινική τοξίνη ως θεραπεία και όπου ενίεται σε διαφορετικούς μυς και σε διαφορετική ποσότητα.
Η χρησιμοποιουμένη ποσότητα του φαρμάκου στην Δερματολογία είναι μικρή (μισό έως ένα φιαλίδιο). Η περιοχή όπου ενίεται το BOTOX αντιλαμβάνεται το θερμό, ψυχρό, το χάδι, τον πόνο κλπ όπως και προ της θεραπείας, αλλά στο σημείο όπου εγχέεται και σε έκταση 1-1,5 cm δεν μπορεί ο μυς να συσπαστεί για χρονικό διάστημα 2-6 μηνών.
Ο υπόλοιπος μυς, συσπάται κανονικά και βοηθά στο να έχουμε πολλές φορές το επιθυμητό αποτέλεσμα (ανασήκωση των φρυδιών, ανοικτό βλέμμα- open eye).
Γενικότερα στο συνέδριο θα συζητηθούν οι νέες δυνατότητες, με εξαιρετικά έως και εντυπωσιακά αποτελέσματα, που αποκτά καθημερινά η Δερματολογία και η Δερματοχειρουργική, χάρη στις εξελίξεις στους τομείς της Φαρμακολογίας και της Τεχνολογίας.
Οι Δερματολόγοι, με νέα όπλα στα χέρια τους, προχωρούν σε θεραπευτικές και αισθητικές παρεμβάσεις, που χαρακτηρίζονται από ταχύτητα εκτέλεσης, ελάχιστη ή καθόλου νοσηλεία, άμεση αποκατάσταση, μικρό κόστος και άριστο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία, μέχρι πρόσφατα, απαιτούσαν δύσκολες, ως και βαριές χειρουργικές επεμβάσεις, με όχι πάντα καλά αποτελέσματα, μακρόχρονη νοσηλεία και αποκατάσταση και μεγαλύτερο κόστος.
Ιδιαίτερη έμφαση στο Συνέδριο, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, θα δοθεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων φλεβίτιδας, ευρυαγγείας και κιρσών. Ωστόσο, θα παρουσιαστούν, επίσης, μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης μορφών του καρκίνου του δέρματος, του τοπικού πάχους, των ρυτίδων κ.ά.
Στην αύξηση που παρατηρείται στην εμφάνιση καρκίνων του δέρματος, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, και στην αντιμετώπισή τους αναφέρθηκε ο κ. Πολυζώης. Η συχνότερη μορφή τέτοιων καρκίνων είναι τα επιθηλιώματα, που αντιμετωπίζονται χειρουργικά, με κρυοχειρουργική η με ακτινοθεραπεία.
Εάν παραμεληθούν καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση και προξενούν βλάβες όπως π.χ. στον οφθαλμό.
Η μέθοδος της Απόξεσης και Κρυοχειρουργικής συνδυάζει τον χειρουργικό καθαρισμό της βλάβης με το ξέστρο (μία μορφή αιχμηρού κοχλιαρίου) και στη συνέχεια, αφού έχει αφαιρεθεί ο καρκινικός ιστός, την κρυοχειρουργική που ψύχει και εγγυάται ότι κανένα καρκινικό κύτταρο δεν έχει επιβιώσει.
Η μέθοδος, διεθνώς και στην Ελλάδα έχει επιτυχία της τάξεως του 98,5%.Εφαρμόζεται στο ιατρείο του δερματολόγου με τοπική αναισθησία και απαιτείται λίγος χρόνος. Τα αισθητικά αποτελέσματα είναι πολύ καλά.
Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από εξαετίας περίπου και ενδείκνυται για όγκους μεγάλων διαστάσεων αλλά έχει εφαρμοσθεί σε πολλούς καρκίνους πολύ κοντά στον οφθαλμό , εργασία που θα παρουσιασθεί φέτος τον Ιούνιο στο Πανελλήνιο Δερματολογικό συνέδριο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου