Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

‘Ελέγχεις το άσθμα σου ή το άσθμα ελέγχει τη ζωή σου; Μάθε περισσότερα, ζήσε καλύτερα!’ Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος, όπως έχει οριστεί η 1η Μαΐου δείχνει την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των πασχόντων, καθώς σήμερα οι στατιστικές δείχνουν ότι το 50% των ασθενών στη χώρα μας θεωρεί ότι το άσθμα τους δεν ελέγχεται καλά.

Οι πάσχοντες στη χώρα μας υπολογίζονται σε 500.000.

Το βρογχικό άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 300 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από τη νόσο και η συχνότητά του έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Η νόσος χαρακτηρίζεται ως μια από τις σύγχρονες επιδημίες που έχουν εμφανιστεί στον κόσμο, με οδυνηρές συνέπειες σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι οργανώνει συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία, τους γιατρούς και το κοινό για τη νόσο.

Για το θέμα μίλησε ο πρόεδρος της Εταιρείας Νικόλαος Σιαφάκας και οι συντονιστές Ομάδας Άσθματος της Εταιρείας Μίνα Γκάγκα και Ελευθέριος Ζέρβας.

Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όπως επισημάνθηκε, το βρογχικό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί, έτσι ώστε ο ασθενής να ζει μια φυσιολογική ζωή, χωρίς συμπτώματα και χωρίς περιορισμό των δραστηριοτήτων του. Σύμφωνα με τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Στρατηγικής για τη Θεραπεία του Άσθματος (GINA), που αναθεωρήθηκαν πριν από μερικούς μήνες, ο στόχος είναι ο έλεγχος της νόσου και προκειμένου να αποφασιστεί το χορηγούμενο φαρμακευτικό σχήμα, πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να σταδιοποιηθεί το άσθμα ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου των συμπτωμάτων σε ελεγχόμενο, μερικώς ελεγχόμενο και μη ελεγχόμενο.

Η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ακολουθώντας τις οδηγίες της GINA, οργανώνει ενημερωτικές και επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα του Άσθματος εδώ και μία δεκαετία και έχει δημιουργήσει ένα ενημερωτικό φιλμάκι που προβάλλεται κάθε χρόνο στην τηλεόραση.

Φέτος και με την υποστήριξη της GlaxoSmithKline ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του κοινού για τον έλεγχο του άσθματος, το οποίο περιλαμβάνει ενημέρωση μέσω
εντύπων (καταχωρήσεις σε περιοδικά), μέσω ραδιοφώνου, αφίσες σε κεντρικά σημεία (στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς και σταθμούς του μετρό) και τηλεφωνική γραμμή 800 801 8080 για πληροφόρηση του κοινού.

Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με εκδηλώσεις που θα οργανώσουν οι πνευμονολόγοι-μέλη της ομάδας μας σε όλη τη χώρα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα άσθματος.
Σήμερα υπάρχει και στην Ελλάδα διαθέσιμο ένα έγκυρο και απλό ερωτηματολόγιο, το Τεστ Ελέγχου του Άσθματος (Asthma Control Test), με το οποίο κάθε ασθενής με άσθμα μπορεί, απαντώντας σε 5 απλές ερωτήσεις σε συνεργασία με το γιατρό του, να εκτιμήσει πόσο καλά ελέγχει το άσθμα του.

Οι νέες παγκόσμιες οδηγίες GINA συστήνουν τη χρήση αυτού του ερωτηματολογίου, το οποίο είναι εγκεκριμένο και από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η διάγνωση του βρογχικού άσθματος γίνεται με βάση την κλινική εικόνα του ασθενή και επιβεβαιώνεται με απλές εξετάσεις ελέγχου του αναπνευστικού, όπως είναι η σπιρομέτρηση και η ροομέτρηση. Ανάλογα με το επίπεδο ελέγχου του άσθματος χορηγούνται οι κατάλληλοι φαρμακευτικοί συνδυασμοί ρυθμιστικών (φάρμακα που ελέγχουν/«θεραπεύουν» τη νόσο) και ανακουφιστικών φαρμάκων.

Παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να επιχειρείται αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν το άσθμα (αλλεργιογόνα, ιογενείς λοιμώξεις, έντονες μυρωδιές, υγρασία αλλά και έντονα συναισθήματα, ορμονικές αλλαγές, φάρμακα και τροφές).

Το άσθμα είναι μια νόσος που επηρεάζει όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο αλλά και επιβαρύνει οικονομικά τις υπηρεσίες υγείας. Στοιχεία από διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο κόστος του άσθματος στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου στα 17,7 δισ.

ευρώ! Το κόστος αυτό αφορά, κατά κύριο λόγο, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης, ενώ η φαρμακευτική θεραπεία αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος του συνολικού κόστους. Το κόστος αντιμετώπισης της πάθησης στη χώρα μας φαίνεται να αγγίζει τα 88 εκατ.

ευρώ.

Απαιτείται, λοιπόν, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική παρέμβαση στο άσθμα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τον έλεγχο της νόσου και κατ’ επέκταση την ελάττωση του κόστους υγείας.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τονίζοντας την ανάγκη για συγκροτημένες παρεμβάσεις σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο, προτείνει:

  • τη σωστή και διαρκή ενημέρωση του κοινού για το άσθμα και των ασθενών για τη δυνατότητα ελέγχου της νόσου
  • τη χρηματοδότηση επιδημιολογικής έρευνας για το άσθμα στη χώρα μας
  • τη βελτίωση της υπάρχουσας δομής και λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση τη μείωση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • τη βελτίωση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και την ευαισθητοποίησή τους για το άσθμα, ιδίως των γιατρών που ασκούν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • την εφαρμογή της βασισμένης σε ενδείξεις και σύμφωνης με τις διεθνείς οδηγίες θεραπευτικής προσέγγισης σε όλα τα άτομα με άσθμα.

Τέλος, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της AstraZeneca διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων:
Την Παρασκευή 27 Απριλίου και ώρα 10:00-14:00 στον πεζόδρομο της Ερμού θα διατεθεί στο κοινό ενημερωτικό υλικό για το άσθμα.

Την ίδια ημέρα και ώρα, με πρωτοβουλία του Νοσοκομείου 'Σωτηρία' θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα στο σταθμό μετρό Κατεχάκη στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται κάρτα δωρεάν ελέγχου. Με τη συγκεκριμένη κάρτα θα προσφέρεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ελέγξει την αναπνευστική του λειτουργία προσκομίζοντας την κάρτα έως τις 30 Μαΐου στο Νοσοκομείο 'Σωτηρία'.

Επίσης το ενημερωτικό υλικό και η κάρτα δωρεάν ελέγχου θα διατεθούν στα διόδια Αθηνών-Κορίνθου στην Ελευσίνα (16:00 - 20:00) και την 1η Μαΐου στα διόδια Κορίνθου-Αθηνών στον Ισθμό (17:00 - 21:00), με πρωτοβουλία του Νοσοκομείου 'Σωτηρία'.


Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Πέμπτη 3 Μαΐου και ώρα 12:00 στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική επιστημονική προβολή ανοιχτή για το κοινό.

 

Για τέστ ελέγχου άσθματος μπορείτε να απευθυνθείτε στο www.asthmacontroltest.com και στο

τηλ: 8008018080(χωρίς χρέωση).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι