Ένα απλό τεστ σχεδίου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου θνησιμότητας ηλικιωμένων μετά το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό ‘BMJ Open’.

Όταν υποβληθούν σε αυτό όταν είναι υγιείς, το τεστ αφορά το σχεδιασμό γραμμών μεταξύ αριθμών σε ανιούσα σειρά όσο γρηγορότερα γίνεται.

Άντρες των οποίων το σκορ ήταν στο χαμηλότερο τρίτο είχαν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους ήταν στο υψηλότερο τρίτο.

Η έρευνα εστίασε σε 1.000 άντρες μεταξύ 67 και 75 ετών, για 14 χρόνια.

Από τους 155 άντρες που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, 22 πέθαναν σε ένα μήνα και περισσότεροι από τους μισούς σε 2,5 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τεστ μπορεί να εντοπίσει κρυφή βλάβη σε αγγεία του εγκεφάλου όταν δεν υπάρχουν άλλα σαφή σημάδια ή συμπτώματα.

Η Dr Clare Walton, από το Stroke Association, δήλωσε ότι πρόκειται για ενδιαφέρουσα έρευνα, επειδή υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν αρχικές αλλαγές στον εγκέφαλο που θέτουν κάποιον σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μικρή έρευνα και τα αίτια φτωχής ικανότητας στο σχέδιο δεν είναι γνωστά. Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το τεστ δυνητικά μπορεί να εντοπίσει όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρό μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο πριν συμβεί, έτσι ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν από προληπτικές αγωγές.

H ερευνήτρια, Dr Bernice Wiberg, από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, δήλωσε ότι καθώς το τεστ είναι πολύ απλό, φτηνό και εύκολα προσβάσιμο για κλινική χρήση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο-με τις παραδοσιακές μεθόδους, όπως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και ερώτηση σχετικά με το κάπνισμα-για τον εντοπισμό του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά επίσης και να χρησιμοποιηθεί και ως πιθανός σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης για τη θνησιμότητα μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπέδειξε επίσης ότι το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των πληροφοριών που δίνονται σε ασθενείς και την οικογένειά τους.

Πηγές:
‘BMJ Open’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece