Οι στατίνες-φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης -μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό αγγειακής νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακάλυψαν ότι το φάρμακο μείωνε τον κίνδυνο σημαντικών προβλημάτων σχετικών με την καρδιά, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών με καρδιακή νόσο, καθώς και σε όσους δεν είχαν τέτοιο ιστορικό κατά 20% περίπου.

Τα οφέλη από την ευρεία χρήση των στατινών ξεπερνούν γνωστές παρενέργειες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Colin Baigent, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν σε επισκόπηση των οδηγιών σχετικά με τις στατίνες.

Τρέχουσες οδηγίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη περιορίζουν τη χρήση τους σε ανθρώπους με τουλάχιστον 20% κίνδυνο εμφάνισης σημαντικού αγγειακού συμβάντος εντός 10 ετών.

Ερευνητές εξέτασαν 27 τυχαιοποιημένες δοκιμές σε 175.000 ανθρώπους. Ερεύνησαν την επίδραση της μείωσης της χοληστερόλης LDL με στατίνες ομαδοποιώντας τους ασθενείς σε ομάδες κινδύνου και συγκρίνοντας αποτελέσματα. Οι ερευνητές ιδιαίτερα ερεύνησαν αν οι στατίνες χρησιμοποιήθηκαν και αν ναι, την ένταση της θεραπείας των ασθενών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι στατίνες μείωναν τον κίνδυνο σοβαρών αγγειακών συμβάντων κατά 21% σε καθεμία από τις 5 ομάδες κινδύνου, περιλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονταν στο χαμηλότερο κίνδυνο για αγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα οφέλη της θεραπείας με στατίνες υπερτερούν των γνωστών κινδύνων. Αυτό αληθεύει ακόμα και για αυτούς με 5ετή κίνδυνο σημαντικού αγγειακού συμβάντος χαμηλότερο του 10%, δηλαδή ανθρώπων που κανονικά δεν θα κρίνονταν κατάλληλοι για αγωγή με στατίνες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν ανακάλυψαν ότι η θεραπεία με στατίνες αύξανε την εμφάνιση καρκίνου ή θανάτων σχετικών με αυτόν. Σημειώνουν ότι οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μικρή αύξηση του κινδύνου αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και σε διαγνώσεις διαβήτη αλλά τα οφέλη τους γενικά υπερτερούν έναντι των δυνητικών κινδύνων.

Πρόσθεσαν ότι μισά από τα αγγειακά συμβάντα συμβαίνουν σε ανθρώπους χωρίς προηγούμενο αγγειακό ιστορικό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Lancet.’

Πηγές:
‘The Lancet.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας