Πολλοί από μας έχουμε φοβηθεί κατά καιρούς, λόγω κάποιου γεγονότος. Το φανάρι ανάβει πράσινο, ετοιμαζόμαστε να διασχίσουμε το δρόμο και τότε βλέπουμε ένα αυτοκίνητο να έρχεται με ταχύτητα και χωρίς ένδειξη ότι φρενάρει. Εκείνη τη στιγμή μας πιάνει πανικός-μια φυσιολογική αντίδραση-και αρχίζουμε να τρέχουμε γρήγορα.

Ωστόσο υπάρχουν καταστάσεις όπου μια τέτοια αντίδραση πανικού δεν είναι δικαιολογημένη. Τι συμβαίνει όταν σε μια καθημερινή ημέρα και κατάσταση αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο; Η χειρότερα, όταν νιώθουμε πανικό χωρίς λόγω και χωρίς κάποια προειδοποίηση; Αν και σε μερικούς ανθρώπους αρέσει ο φόβος –όπως σε όσους προτιμούν τα επικίνδυνα αθλήματα-τι γίνεται όταν δεν ξέρει κάποιος γιατί πανικοβάλλεται ή πότε θα σταματήσει αυτό το συναίσθημα;

Είναι πιθανό κάποιος να φοβάται σχεδόν τα πάντα. Ωστόσο, κοινοί φόβοι είναι η επίσκεψη στον οδοντογιατρό, ο φόβος του να πετάει κανείς, το αίμα, η κοινωνική φοβία και η αγοραφοβία.

Όταν κάποιος καταλάβει ότι πρόκειται να έρθει σε επαφή με τον παράγοντα ή την κατάσταση που τον φοβίζει, αρχίζει να εκδηλώνει μερικά από τα πιο άμεσα συμπτώματα άγχους. Το άγχος εκφράζεται με πολλά συμπτώματα, αλλά κάθε άνθρωπος εμφανίζει τα δικά του.

Πολλοί άνθρωποι, λόγω της εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων αποφεύγουν τελείως την κατάσταση που φοβούνται και ολόκληρη η ζωή τους μπορεί να δομηθεί έτσι ώστε να αποφεύγεται η κατάσταση που τους προκαλεί φόβο.

Ωστόσο κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο να βρεθούν οι άνθρωποι σε καταστάσεις που φοβούνται. Για παράδειγμα το να αποφεύγει κάποιος για πολλά χρόνια την επίσκεψη στον οδοντογιατρό μπορεί να καταλήξει σε επείγον περιστατικό.

Παράλληλα, κάποιος μπορεί να υποφέρει από ξαφνικό τραυματισμό ή να έχει μια συνάντηση που δεν μπορεί να αποφύγει.

Τότε, συχνά ακολουθεί πανικός. Η λέξη ‘συχνά’ είναι σημαντική καθώς ο πανικός δεν είναι αναπόφευκτος και δεν ακολουθεί πάντα. Αρκετοί άνθρωποι με φοβίες εκπλήσσουν τον εαυτό τους και αντεπεξέρχονται στην κατάσταση, αν και τη βρίσκουν εξαιρετικά δυσάρεστη.

Τα συμπτώματα κρίσης πανικού είναι τα ακόλουθα: ταχυπαλμία, πόνος στο στήθος, εξάψεις και ιδρώτας, αίσθηση αδιαθεσίας, τρέμουλο, ζαλάδα, στεγνό στόμα, ανάγκη να πάει κάποιος στην τουαλέτα, αίσθηση λιποθυμίας και δυσκολία να ΄πιάσει’ κάποιος την αναπνοή του.

Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι τόσο έντονη ώστε ο άνθρωπος που τη νιώθει να νομίσει ότι έχει πάθει καρδιακή προσβολή, με αθροιστικό αποτέλεσμα στην αίσθηση πανικού. Ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται ότι οι σωματικές τους αντιδράσεις είναι τόσο ακραίες και εκτός ελέγχου, που απλώς παραμένουν θεατές.

Περιγράφουν ότι αισθάνονται αποκομμένοι από αυτό που τους συνέβη και σαν όλη η κατάσταση να πήρε μια εξωπραγματική διάσταση. Ακούγεται σαν ανακούφιση από την κρίση πανικού, ενώ στην πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δυσάρεστη εμπειρία.

Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν πανικό αυτογενώς. Αυτό συχνά συνδέεται με το γενικευμένο άγχος.

Οι κρίσεις πανικού συχνά εμφανίζονται από το πουθενά. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί ο φόβος ότι θα ξαναεμφανιστεί πανικός όταν το άτομο βρεθεί στην ίδια κατάσταση, οδηγώντας σε φοβία ή γενικευμένο άγχος που καταλήγει σε φαύλο κύκλο.

Ορισμένες φοβίες είναι πιο συνηθισμένες σε σχέση με άλλες. Περίπου 10% των ανθρώπων κάθε χρόνο νιώθουν φοβίες για τον οδοντίατρο, το αίμα ή το ταξίδι με το αεροπλάνο. Αυτές χαρακτηρίζονται ως απλές φοβίες.

Η κοινωνική φοβία είναι λιγότερο συχνή και αφορά περίπου 25 στους 1000 ανθρώπους. Η αγοραφοβία συμβαίνει σε περίπου 30 στους 1000 ανθρώπους και στις γυναίκες εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα. Η διαταραχή πανικού αφορά περίπου 10 έως 30 ανθρώπους στους 1000 και παρουσιάζεται στις γυναίκες με διπλάσια συχνότητα.

Αν θέλετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να διακόψετε το φαύλο κύκλο. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι τεχνικές χαλάρωσης. Το σώμα γίνεται ενστικτωδώς σφιγμένο.

Έτσι και οι τεχνικές χαλάρωσης είναι κάτι που θα πρέπει να διδαχτεί κάποιος, καθώς χρειάζεται εξάσκηση και δεν μαθαίνονται αμέσως. Μπορείτε να καταγράφετε τις σκέψεις σας και το πόσο άγχος σας δημιουργεί μια αγχωτική κατάσταση και στη συνέχεια να χρησιμοποιείτε τεχνικές χαλάρωσης για τη μείωση του άγχους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;