Από 20-23 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα συγκεντρωθούν πάνω από 3.000 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο τομέα της Αναπαραγωγικής Υγείας. Το γεγονός αυτό είναι μεγάλης σημασίας διότι τα θέματα του Συνεδρίου αυτού καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν σοβαρά και πολύπλευρα τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών, των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας που είναι το μεγαλύτερο αλλά και το πιο δραστήριο και σημαντικό ποσοστό των γυναικών.

(Η «Αναπαραγωγική Υγεία» αφορά όλες τις γυναίκες από την έναρξη της ήβης έως και μετά το κλιμακτήριο, την εμμηνόπαυση). Αρκεί να αναφερθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η «Αναπαραγωγική Υγεία» έχει επίσημα αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητη Ιατρική ειδικότητα (Reproductive Health professionals).

Την ίδια στιγμή στην πατρίδα μας επικρατεί άγνοια και αδιαφορία για τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις που επηρεάζουν την ζωή των γυναικών.

Μερικά από τα επί μέρους θέματα που θα αναλυθούν στο Συνέδριο, είναι:

1.Τα «Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα» που κάποτε τα λέγαμε Αφροδίσια από το όνομα της Θεάς της Αρχαίας Ελλάδας (Θα υπάρξει και διάλεξη ιστορικού περιεχομένου σχετική με τους έρωτες και τα πάθη των ανθρώπων και των Θεών του Ολύμπου).

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η σημερινή μάστιγα του AIDS.

2.Η «Αντισύλληψη». Σήμερα είναι τόσο μεγάλη η επιστημονική πρόοδος στην έρευνα και την παραγωγή ασφαλέστερων και αποτελεσματικότατων αντισυλληπτικών «Μεθόδων» , ώστε τα ποσοστά χρήσης τους στις πιο ανεπτυγμένες χώρες φθάνουν το 85% των νεώτερων γυναικών.

Αντίθετα σε ορισμένες …υπό ανάπτυξη χώρες οι προκαταλήψεις, η άγνοια των Εξελίξεων (και πιθανώς κάποια συμφέροντα) έχουν σαν αποτέλεσμα η χρήση τους να περιορίζεται στο 3% των γυναικών! Είναι λιγότερο έξυπνοι και ενημερωμένοι οι Βορειο-Ευρωπαίοι που χορηγούν δωρεάν στα νεαρά κορίτσια «αντισυλληπτικά»; Ας σκεφτούμε τη θέση μιας νέας γυναίκας στην Ελλάδα.

Τι επιλογές έχει; Την πλήρη αποχή, που είναι και η ….πιό ασφαλής αντισύλληψη! Να εμπιστευθεί τον σύντροφό της (διακεκομμένη επαφή) -η πλέον ανασφαλής μέθοδος. Να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό (ανδρικό ή και γυναικείο) το οποίο παρέχει και κάποια προστασία από τα (STI) σεξουαλικώς μεταδιδώμενα νοσήματα (ΑΙDS, Έρπητας, Χλαμύδια, Βλεννόροια, Σύφιλη, HPV ιούς που ενοχοποιούνται για κονδυλώματα έως και γυναικολογικό καρκίνο κ.λ.π.) και τέλος να χρησιμοποιήσει μία σύγχρονη αντισυλληπτική μέθοδο.

Σήμερα παγκοσμίως υπολογίζονται σε άνω των 80 εκατομμυρίων οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Περίπου 50 εκατομμύρια από αυτές καταλήγουν σε εκτρώσεις και άνω των 20 εκατομμυρίων γίνονται κάτω από ανασφαλείς υγειονομικές συνθήκες! Είναι λύση η έκτρωση; 8 εκατομμύρια γυναίκες παθαίνουν κάποια επιπλοκή στην υγεία τους από τις εκτρώσεις και 70.000 γυναίκες το χρόνο πεθαίνουν από εκτρώσεις!
Ας έλθουμε στη θέση μιας νέας κοπέλας που από έλλειψη ενημέρωσης (σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης), από κακή πληροφόρηση και προκαταλήψεις (τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο Μαστού αν χρησιμοποιηθούν άνω των 10 ετών συνεχώς από ηλικία μικρότερη των 18 ετών) καταλήγει με μία ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ.

Συνέπειες; Ψυχολογικές (πανικός, απελπισία), κοινωνικές (περιβάλλον), οικονομικές και τέλος Σωματικής και ψυχικής Υγείας! Ο λαός λέει: «Πριν πεινάσεις να μαγειρέψεις», ή «καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις». Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιείται Αντισύλληψη.

3.Μητρική και νεογνική θνησιμότητα και νοσηρότητα και άλλα ακόμη θέματα.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας Johannes Bitzer, τα αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει έλλειψη για την γνώση της αντισύλληψης και την παρερμηνεία της μεταξύ των γιατρών (συμπεριλαμβανομένων και των γυναικολόγων), παρ’ όλη την εξέλιξη των μεθόδων αντισύλληψης.

Πέραν του καθαρώς επιστημονικού ενδιαφέροντος, το γεγονός της οργάνωσης στην Ελλάδα αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ενός τόσο πολυπληθούς Συνεδρίου με εξέχουσες προσωπικότητες της Παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι μια μεγάλη επιτυχία που αποδίδεται στις συνεχείς προσπάθειες του Καθηγητού κ.

Δημ. Λάζαρη, ο οποίος κατέβαλε μακροχρόνιες προσπάθειες να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Επιστημονικής κοινότητας, (έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, Πρόεδρος του 12ου Συνεδρίου της, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ESC και εκδότης του έγκυρου Επιστημονικού περιοδικού EJCRHC) να κερδίσει τις αναγκαίες ψηφοφορίες εδώ και 4 χρόνια, να οργανώσει το Συνέδριο αυτό κατά τα καλλίτερα διεθνή πρότυπα, να πείσει τους Ξένους συνέδρους για την ασφάλεια οργάνωσης του Συνεδρίου στην Ελλάδα και την ευγενική φιλοξενία των κατοίκων της, τέλος δε από καθαρώς Επιστημονικής πλευράς να αναλάβει να δώσει διάλεξη στο καυτό θέμα: «Ορμονική Αντισύλληψη και Παθήσεις των Μαστών (καλοήθεις και Καρκίνος)».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε