Oι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που απολαμβάνουν το μπάρμπεκιου, θα πρέπει να προσθέτουν στη διατροφή τους φρούτα και λαχανικά, συνιστούν ειδικοί, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα το μπάρμπεκιου και τα καπνιστά φαγητά σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Η Dr. Susan Steck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας και η ομάδα της, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που κατανάλωναν καπνιστό ή στη σχάρα κρέας, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής, τους εμφάνιζαν 47% περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Όσες παρέλειπαν τα φρούτα και τα λαχανικά είχαν ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες για καρκίνο, που έφταναν στο 74%.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν τις ήδη γνωστές οδηγίες πρόληψης για τον καρκίνο, που είναι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων και η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Όπως φάνηκε στην έρευνα, το μπάρμπεκιου με κοτόπουλο ή ψάρι δεν σχετιζόταν με τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, η ερευνήτρια τονίζει ότι η μελέτη έδειξε στενή σχέση αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά, καθώς ενδεχομένως παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η κατανάλωση τροφίμων με υψηλά επίπεδα λιπαρών.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 1.508 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 1.556 υγιείς γυναίκες.

Το ψήσιμο του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, σημειώνει η ερευνήτρια στη μελέτη της.

Καθώς η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει την κατανάλωση μαγειρεμένου κρέατος κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, η ερευνήτρια θεωρεί ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece