Έντονο παραμένει το πρόβλημα της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη μικρή κάμψη που εμφανίζει η νόσος τα τελευταία δυο χρόνια.
Κι αυτό γιατί το 2005 δηλώθηκαν 8.800.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης και 1.600.000 θάνατοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 195.000 θάνατοι από διπλή λοίμωξη φυματίωσης και AIDS.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν το Σάββατο, στο 33ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, που οργάνωσε στην Αθήνα η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, ο πνευμονολόγος κ Μιχάλης Τουμπής, διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ‘ΣΩΤΗΡΙΑ’ και ο βιοπαθολόγος κ Ευάγγελος Παπαφράγκας, διευθυντής του Μικροβιολογικού Τμήματος του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, τονίζοντας πως πρόβλημα φυματίωσης κατά τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και η χώρα μας.
Σύμφωνα με τους δύο εισηγητές, δυστυχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη φυματίωση στη χώρα μας είναι αναξιόπιστα, κυρίως γιατί δεν δηλώνονται όλες οι περιπτώσεις της νόσου. Όπως διευκρίνισαν, η επίσημα δηλούμενη επίπτωση της φυματίωσης παρουσιάζει σταθεροποίηση ή και πτωτική πορεία, ακολουθώντας τα διεθνή δεδομένα.
Η επάνοδος μιας ξεχασμένης νόσου
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Παγκόσμια Κοινότητα βιώνει την επάνοδο της φυματίωσης, ενός νοσήματος που ποτέ δεν εξαλείφθηκε.. Η εγκατάλειψη του αντιφυματικού αγώνα, η κατάρρευση υγειονομικών συστημάτων, η εξάπλωση του ΗΙΝ/ΑIDS η μεγάλη μετανάστευση από χώρες με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης και η αύξηση των περιπτώσεων πολυανθεκτικής φυματίωσης συνέβαλαν στην επιδείνωση του προβλήματος.
Αισιοδοξία για νέο εμβόλιο
Παρά τα αισιόδοξα αυτά αποτελέσματα, η ανθεκτικότητα στα αντιφυματικά φάρμακα και κυρίως η εκτεταμένη μορφή της,που αναγνωρίσθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και ο συνδυασμός φυματίωσης και AIDS εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρότατα εμπόδια στον ικανοποιητικό έλεγχο της νόσου.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών ο ΠΟΥ προτείνει την επείγουσα λήψη μέτρων.
Μέσα στα πλαίσια του αντιφυματικού αγώνα. κατά τα τελευταία χρόνια γίνονται εκτεταμένες έρευνες που αφορούν στους τομείς της διάγνωσης, της πρόληψης και της θεραπείας της νόσου.. Ήδη τέθηκαν σε άμεση καθημερινή χρήση νεότατες και ταχύτατες τεχνικές αναγνώρισης, ταυτοποίησης και ελέγχου της ευαισθησίας του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης.
Επίσης δύο τουλάχιστον μοριακές τεχνικές διατίθενται πλέον για τη διάγνωση της λανθάνουσας φυματίωσης.
Στο θεραπευτικό τομέα έρευνας, αν και δεν υπάρχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα,. σύντομα θα υιοθετηθούν νέοι θεραπευτικοί συνδυασμοί ήδη υπαρχόντων φαρμάκων.
Τέλος οι προσπάθειες δημιουργίας νέου εμβολίου κατά της φυματίωσης και αποτελεσματικότερου από το ήδη υπάρχον φαίνεται ότι σύντομα θα στεφθούν με επιτυχία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας