Οι έφηβοι που πίνουν αλκοολούχα ποτά στο σπίτι, με τους γονείς τους, μπορούν με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης έρευνας θεωρούν πως οι γονείς που ανησυχούν σχετικά με τις ποσότητες που πίνουν τα παιδιά τους στα bar, μπορούν σαν λύση να δοκιμάσουν να περιορίσουν το ‘χαρτζιλίκι’ που δίνουν στα παιδιά τους.

Η έρευνα, του Πανεπιστήμιου John Moores, στο Λίβερπουλ, βασίστηκε σε απαντήσεις περισσότερων από 10.000 εφήβων, ηλικίας 15 έως 16 ετών. Ποσοστό 90% δήλωσε ότι πίνει αλκοόλ.

Από το ποσοστό αυτό, 38% έπινε μεγάλες ποσότητες, 24% έπινε συχνά και 50% έπινε σε εξωτερικούς χώρους. Στην έρευνα φάνηκε ότι ένα τρίτο των ερωτηθέντων αγόραζε μόνο του το αλκοόλ και ότι όσοι έπιναν έξω από το σπίτι είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σε σχέση με αυτούς που τους πρόσφεραν ή τους αγόραζαν άλλοι αλκοόλ.

Στη Βρετανία παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις ηλικίες 11 έως 13 ετών. Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Substance Abuse Treatment,Prevention, and Policy’ ο ερευνητής Mark Bellis ανακάλυψε ότι 75% των εφήβων ηλικίας 14 ετών, στη Βρετανία, έχει δοκιμάσει αλκοόλ.

Ο ερευνητής πιστεύει ότι στην περίπτωση που πίνουν εκτός σπιτιού οι έφηβοι, μαθαίνουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες και κρύβουν την κατάστασή τους.

Ο ίδιος θεωρεί πως το να πίνουν οι έφηβοι στο περιβάλλον του σπιτιού, αν γίνεται αυτό με τις σωστές προϋποθέσεις, μπορεί να τους διδάξει το μέτρο στην κατανάλωση του αλκοόλ.

Εκτιμά ότι οι γονείς μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να υπάρχουν πότες κοινωνικά υπεύθυνοι. Καταλήγοντας, οι ερευνητές της συγκεκριμένης έρευνας θεωρούν ότι η κατάλληλη λύση είναι να επιτρέπουν οι γονείς στους μεγαλύτερους εφήβους να πίνουν στο σπίτι ,αν και δεν θα έπρεπε οι μικρότεροι έφηβοι να ενθαρρύνονται να πίνουν.

Πηγές:
‘Substance Abuse Treatment,Prevention, and Policy’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας