Νέα οφέλη από τη λήψη της βιταμίνης D προκύπτουν, σύμφωνα με νέα έρευνα, καθώς φαίνεται ότι προστατεύει και από τη φυματίωση. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’ φάνηκε ότι η βιταμίνη βοήθησε στην ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού να περιορίζει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν την αναπνευστική αυτή νόσο.

Η έρευνα έγινε σε 131 άτομα από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Queen Mary College οι οποίοι δηλώνουν ότι η βιταμίνη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο ή σαν προσθετικό σε ποτά.

Αρχικά η βιταμίνη D χρησιμοποιούνταν στα σανατόρια, για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, πριν αρχίσει η χρήση των αντιβιοτικών.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, καμία μελέτη δεν είχε υπολογίσει την επίδραση της βιταμίνης D όσον αφορά την αντίσταση του οργανισμού στο μυκοβακτηρίδιο, που προκαλεί τη φυματίωση.

Τα δείγματα αίματος των εθελοντών μολύνθηκαν με τα βακτήρια της φυματίωσης και αφού σε 64 περιπτώσεις χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο και στις υπόλοιπες 2,5 mg βιταμίνης, νέα δείγματα αίματος επανεξετάστηκαν μετά από 6 εβδομάδες αφού πάλι είχαν μολυνθεί με βακτήρια.

Στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν φάνηκε ότι η βιταμίνη D είχε προστατευτικό αποτέλεσμα σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές θεωρούν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχτεί η προστατευτική δράση της συγκεκριμένης βιταμίνης αλλά θεωρούν ότι η βιταμίνη έχει τη δυνατότητα να προφυλάσσει από αυτήν. Πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χορηγηθεί σε όσους αντιμετωπίζουν κίνδυνο ή να προστεθούν στο γάλα ή σε χυμό πορτοκάλι.

Στη Βρετανία τα περιστατικά φυματίωσης αυξήθηκαν κατά 2% πέρσι και ξεπέρασαν τα 8.000. Τα μισά περιστατικά ήταν στο Λονδίνο με κύρια αιτία τους μετανάστες. Η φυματίωση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως και οδηγεί σε 2 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Η Dr.Adrian Martineau, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι ένα φτηνό συστατικό μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο για φυματίωση.

Τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της βιταμίνης για την υγεία καθώς σχετίζεται επίσης με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη καθώς και για την ενδυνάμωση των οστών.

Πηγές:
‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]