Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί μπορεί ενδεχομένως να είναι καλύτερο για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος των αντρών.
Σύμφωνα με ερευνητές του Hospital Clinic της Βαρκελώνης, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού για 4 εβδομάδες, μπόρεσε να μειώσει τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο η κατανάλωση αλκοολούχου κόκκινου κρασιού δεν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού 'Circulation Research.'
Ερευνητές ζήτησαν από 67 άντρες με διαβήτη ή 3 και περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο να περάσουν 4 εβδομάδες καταναλώνοντας είτε κόκκινο κρασί, είτε μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί είτε τζιν, καθημερινά.
Μετά το τέλος της περιόδου οι συμμετέχοντες επέλεξαν διαφορετικό ποτό και στη συνέχεια άλλαξαν και πάλι μέχρι που κατανάλωσαν και τα 3 ποτά.
Άντρες που κατανάλωσαν το μη αλκοολούχο κόκκινο κρασί είχαν κατά μέσον όρο μείωση 6mmHg στη συστολική και 2mmHg στη διαστολική πίεση, που ισοδυναμούν με μείωση του καρδιακού κινδύνου κατά 14% και του εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%.
Το κόκκινο κρασί, αλκοολούχο ή μη, είχε τις ίδιες ποσότητες πολυφαινολών, ενός αντιοξειδωτικού που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό οδηγεί τους ερευνητές να πιστέψουν ότι το αλκοόλ στο κόκκινο κρασί μπορεί ενδεχομένως να μειώνει την επίδραση της ουσίας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο Dr. Ramon Estruch, του Hospital Clinic της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι το μη αλκοολούχο μέρος του κρασιού, οι πολυφαινόλες, ασκεί προστατευτική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και πρόσθεσε ότι οι πολυφαινόλες έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη άλλων νόσων όπως ο διαβήτης.
Η Dr. Suzanne Steinbaum, του Lenox Hill Hospital, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι πιστεύει πως η έρευνα θα αποτελέσει ευχάριστη είδηση για ανθρώπους που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να καταναλώσουν αλκοόλ. Αποτελεί, δήλωσε, εναλλακτικό τρόπο να τους οδηγήσει στα οφέλη για την καρδιά, όχι τόσο το αλκοόλ αλλά οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί.
Ωστόσο η Dr. Sharonne Hayes, καρδιολόγος στη Mayo Clinic στο Rochester, προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει οι άνθρωποι να αρχίσουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού, ακόμα. Πρόσθεσε ότι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων και η έλλειψη ομάδας ελέγχου μπορεί ενδεχομένως να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.
Επίσης είναι γνωστό ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται όταν οι άνθρωποι σταματούν να καταναλώνουν αλκοόλ. Επειδή υπήρχαν 2 εβδομάδες αποχής πριν την έναρξη της δοκιμής και όχι ανάμεσα στην ενδιάμεση κατανάλωση σε κάθε είδος ποτού, η προηγούμενη δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα.
Η Hayes, πρόσθεσε ότι έρευνες ενδεχομένως υπέδειξαν οφέλη του αλκοόλ. Ωστόσο στη συνέχεια υπήρξε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις πολυφαινόλες-ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και τα σταφύλια. Όμως, οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση πολυφαινολών μόνο, δεν είχε όφελος ή αλλαγή.
Έτσι οι σκέψεις γυρνούν πάλι στο πιθανό όφελος του αλκοόλ.
Πηγές:
'Circulation Research.'
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι