Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή. Η αποστολή της είναι να βελτιώσει την ενημέρωση σχετικά με την αντισύλληψη για να βοηθήσει τους νέους να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Στην Ελλάδα φέτος η ΠΗΑ θα εορταστεί με συναυλία στις 26 Σεπτέμβρη στο Μall Athens στο Μαρούσι, στις 18:30. Θα τραγουδήσει η Τάμτα με τους Cabin 54 και ένα συγκρότημα έκπληξη. Τη συναυλία θα παρουσιάσουν η Μαίρη Συνατσάκη και η Άννα Πρέλεβιτς.

Και οι τρεις είναι πρέσβειρες της Εκστρατείας Διάλεξε Στάση, σε μια κοινή προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του νεανικού κοινού για τα θέματα αντισύλληψης.

Η Συνέντευξη Τύπου της Εκστρατείας Ενημέρωσης για την Αντισύλληψη ‘Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια;’ που τελεί υπό την αιγίδα της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ.

Αριστείδη Αντσακλή, πραγματοποιήθηκε σήμερα εν όψει της Ημέρας με την ευγενική χορηγία της Bayer.

Στην εκδήλωση ο καθηγητής Αριστείδης Αντσακλής παρουσίασε τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας[1] για τη σχέση των νέων με το σεξ και την αντισύλληψη, η οποία γίνεται κάθε χρόνο παγκοσμίως με τη χορηγία της Bayer.



Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 14.500 νέοι ηλικίας 15-24 ετών από 29 χώρες από όλον τον κόσμο, κατέδειξε τις κυρίαρχες τάσεις σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικής συμπεριφοράς, συγκρίνοντας στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τα τρία τελευταία έτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, ανησυχητικό είναι το ποσοστό των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται αύξηση 110% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Εξίσου ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούριους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια μέθοδο αντισύλληψης.

Από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεγαλύτερο του 41% είναι ανεπιθύμητες
  • 215 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους με κάποια σύγχρονη μέθοδο αντισύλληψης
  • Τα 2/3 των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) διαγιγνώσκονται σε νέους κάτω των 25 ετών
  • 1 στα 20 έφηβα κορίτσια θα νοσήσει από κάποια βακτηριακή μόλυνση που θα προκληθεί μετά από σεξουαλική επαφή, ενώ οι λοιμώξεις αυτές παρατηρούνται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους νέους που έλαβαν μέρος στην έρευνα παραδέχονται ότι έλαβαν σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο, το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με την αντισύλληψη είναι εκπληκτικά υψηλό.

Τα αυξημένα επίπεδα του ποσοστού που δεν λαμβάνει κάποια μέθοδο αντισύλληψης στην Ευρώπη, οφείλονται σε λανθασμένες αντιλήψεις και μύθους για τις αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία, το μπάνιο ή το ντους μετά την ερωτική πράξη και η σεξουαλική πράξη κατά την έμμηνο ρύση.

Ο καθηγητής κ. Αριστείδης Αντσακλής, μεταξύ άλλων σχολίασε: ‘Οι νέοι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους, καθώς τα ποσοστά αυτών που έχουν σεξουαλικές επαφές με καινούριο σύντροφο χωρίς προφυλάξεις παραμένουν παγκοσμίως υψηλά.

Είναι γεγονός πως στο θέμα της αντισύλληψης η Ελλάδα έρχεται πίσω σε σύγκριση με την Ευρώπη. Στην Ευρώπη οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το ‘χάπι’ ως μέθοδο αντισύλληψης ανέρχονται σε ποσοστό 22-23% ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις στο 4%[2].

Στην εκδήλωση ο δρ. Πάνος Αντσακλής, γυναικολόγος–μαιευτήρας και επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής, εξήγησε το πλαίσιο στο οποίο δόθηκε η αιγίδα – καθώς είναι η πρώτη τέτοιου είδους εκστρατεία στην Ελλάδα που αξιοποιεί σύγχρονες πλατφόρμες επικοινωνίας, κοντά στους κώδικες των νέων, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματα της καμπάνιας προς μια ασφαλέστερη σεξουαλική ζωή.

Ανέπτυξε τις δράσεις της εκστρατείας Διάλεξε Στάση αναφερόμενος συγκεκριμένα στη δημιουργία viral videos που έτυχαν πρωτοφανούς απήχησης από το νεανικό κοινό με 1.300.000 προβολές περίπου και στη δημιουργία του your-life.gr, της πρώτης ελληνικής ιστοσελίδας – διαδραστικoύ οδηγού για τη σύγχρονη γυναίκα που ξεκινάει τη σεξουαλική της δραστηριότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στην κοινότητα στο Facebook που αριθμεί ήδη τα 1.572 μέλη, στη συμμετοχή σε διοργανώσεις όπως το European Music Day, τα Mad Awards, τις φοιτητικές κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική, το Fringe Festival, και στη δημιουργία χιλιάδων οδηγών αντισύλληψης που μοιράστηκαν στα ιατρεία και στα φαρμακεία.

Ο επίκουρος καθηγητής Πέτρος Δρακάκης, παρουσίασε το έργο του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού υπό την ευθύνη του οποίου αυτό λειτουργεί και κατέδειξε το πρόβλημα έλλειψης ενημέρωσης και στην Ελλάδα που οδηγεί το 12% των Ελληνίδων στην έκτρωση κάθε χρόνο.


Οι πρέσβειρες της εκστρατείας ‘Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια’, η Τάμτα, η Μαίρη Συνατσάκη που παρευρέθηκαν αλλά και η Άννα Πρέλεβιτς, τονίζουν τη σημασία της ενημέρωσης και παροτρύνουν όλα τα έφηβα κορίτσια και τις νέες γυναίκες να γίνουν ενεργό μέρος της online κοινότητας your-life.gr και να εκμεταλλευτούν το εξαιρετικό πλεονέκτημα αυτού του ολοκληρωμένου portal καθώς μπορούν να συμβουλευτούν online τους γυναικολόγους του site και να λάβουν απάντηση εντός 48 ωρών.


Σχετικά με το site www.your-life.gr

Η ιστοσελίδα περιέχει πλήρες και αναλυτικό ενημερωτικό υλικό σχετικά με όλες τις μεθόδους αντισύλληψης. Περιέχονται συμβουλευτικά κείμενα σχετικά με τις σχέσεις και τη σεξουαλική συμπεριφορά, το σώμα και την ερωτική και σεξουαλική ζωή γενικότερα.

Οι αναγνώστριες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα σε γυναικολόγους που απαντώνται εντός 48 ωρών σχετικά με ό,τι τις απασχολεί γύρω από τη σεξουαλική τους υγεία. Εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς, για να βοηθηθούν στο έργο της συνομιλίας και ενημέρωσης των παιδιών ή των μαθητών τους.



[1] “It’s your future. A look at young people around their world and their attitudes towards sex and contraception”
[2] Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2009, σε 25.590 γυναίκες ηλικίας 15/18-49, σε 19 χώρες της Ευρώπης.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε