Το χάσιμο των μαλλιών στους άντρες ενδεχομένως μπορεί να είναι αναστρέψιμο. Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να ενισχύσουν την τριχοφυία σε ποντίκια-πειραματόζωα έχοντας πετύχει να δημιουργήσουν νέους θύλακες στο δέρμα των ποντικιών.

Ελπίζουν κάποτε η ανακάλυψη αυτή να οδηγήσει σε αγωγή για την τριχόπτωση.

Όπως πίστευαν έως τώρα οι ερευνητές, όταν οι θύλακες των τριχών καταστρέφονται, δεν μπορούν ποτέ να αντικατασταθούν. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, όπως γράφει στο περιοδικό ‘Nature’, ανακάλυψε πως η αύξηση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να δεχτεί ώθηση από το ‘χειρισμό’ ενός γονιδίου.

Έφτασαν στην αύξηση νέων θυλάκων χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που διεγείρει γονίδια που δημιουργούν θύλακες, σε κύτταρα δέρματος που βρίσκονται κάτω από συνθήκες επούλωσης των πληγών.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν να ανοίγει ένα παράθυρο για νέα αντιμετώπιση όχι μόνο της φαλάκρας αλλά και άλλων θεμάτων όπως η επούλωση των πληγών και η αναγέννηση. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί στα ποντίκια, ενώ ελπίζεται ότι το ίδιο θα ισχύει και με το ανθρώπινο δέρμα.

Βρετανός ειδικός θεωρεί ότι η έρευνα θα μπορούσε να αποδειχτεί πιο σημαντική στον τομέα της ανάπτυξης καλύτερων τεχνικών για την επούλωση των τραυμάτων.

Το ανθρώπινο κεφάλι έχει 100.000 θύλακες. Οι θύλακες αναπτύσσονται στο έμβρυο κατά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και υπήρχε η πεποίθηση ότι δεν μπορεί αργότερα να αντικατασταθούν. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η πρωτεΐνη wnt, που έχει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών, εμφανίστηκε να σχετίζεται με την παραγωγή νέων θυλάκων.

Στο πείραμα, μικρές περιοχές της επιδερμίδας αφαιρέθηκαν από τα ποντίκια και οι ερευνητές παρατήρησαν τη διαδικασία επούλωσης των πληγών. Το γεγονός αυτό φάνηκε να δίνει ώθηση στη δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή ενός αριθμού θυλάκων.

Όταν μπλοκαρίστηκε η δράση της πρωτεΐνης, δεν παράχθηκαν νέοι θύλακες. Όταν όμως ενισχύθηκε, παρήχθησαν πολλοί θύλακες.

Σε σχόλιό του ο Καθηγητής Des Tobin, του Πανεπιστημίου του Bradford, δήλωσε ότι το πείραμα έχει σημαντικές εφαρμογές αλλά κυρίως δείχνει τη δύναμη του επαναπρογραμματισμού των ενήλικων κυττάρων και τις εφαρμογές στην αναγέννηση του δέρματος και στην επούλωση των πληγών.

Πηγές:
‘Nature’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;
Προειδοποιήσεις ΕΕ: Οι ετικέτες στα τρόφιμα δεν λένε πάντα την αλήθεια
Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τον καρκίνο του παγκρέατος ‘’Αντιμετωπίζοντας το φαινομενικά αδύνατο’’