Η τεχνική ως τώρα έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, οπότε μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους. Ωστόσο οι επιστήμονες λένε πως αποτελεί την απόδειξη ότι είναι εφικτό να αναγεννηθούν τα μαλλιά με τη χρήση βλαστοκυττάρων.
Την έρευνα παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας Βλαστοκυττάρων (ISSCR) ο κύριος ερευνητής Alexey Terskikh, αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Γήρανσης & Αναγέννησης του Sanford Burham Prebys, ενός κοινωφελούς ερευνητικού ινστιτούτου της Καλιφόρνιας.
Όπως εξήγησε, η μέθοδος που δοκιμάστηκε με επιτυχία στα ζώα αφορά χρήση μιας ομάδας κυττάρων που λέγονται ινοβλάστες (dermal papilla cells) και βρίσκονται μέσα στον θύλακα των τριχών. Οι ινοβλάστες ρυθμίζουν το πάχος της τρίχας, το μήκος και την ταχύτητα της ανάπτυξής της.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν τους ινοβλάστες από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και ύστερα τους τοποθέτησαν πάνω σε ένα "καλούπι" κατασκευασμένο από βιοδιασπώμενο υλικό (όπως το υλικό που έχουν τα απορροφούμενα ράμματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στις χειρουργικές επεμβάσεις).
Το "καλούπι" τοποθετείται υποδορίως (κάτω από το δέρμα) για να ελέγξει την κατεύθυνση ανάπτυξης των νέων τριχών και να βοηθήσει τους ινοβλάστες να ενσωματωθούν στο δέρμα. Όπως έδειξε η έρευνα, η τεχνική αυτή είναι επιτυχημένη. Όλα τα ποντίκια στα οποία εφαρμόστηκε απέκτησαν τρίχωμα, παρότι ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι άτριχα.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τώρα την έρευνά τους με ανθρώπινα κύτταρα, για να δημιουργήσουν θυλάκους τριχών που θα μπορούν να μεταμοσχεύονται.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές