Ερευνητές ανέπτυξαν μια σειρά από εξετάσεις οφθαλμών με σκοπό να εντοπίσουν ανθρώπους με σχιζοφρένεια έναντι όσων δεν εμφανίζουν τη νόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ' Biological Psychiatry.'

Έρευνα του 2007 από το Binghamton University ανέφερε παρόμοιες μεθόδους ανάλυσης της κίνησης των ματιών ως τρόπο εντοπισμού ανθρώπων με σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές έφτασαν σε μοντέλο που ήταν κατά 98,3% ακριβές για να διαχωρίσουν όλα τα περιστατικά σχιζοφρένειας από τους υγιείς συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές Dr. Philip Benson και Dr. David St.

Clair, δήλωσαν ότι οι ανακαλύψεις τους είναι σημαντικές. Όπως εξηγούν είναι γνωστό για περισσότερα από 100 χρόνια ότι άνθρωποι με ψυχωσικές νόσους έχουν ποικιλία μη φυσιολογικών κινήσεων των οφθαλμών αλλά μέχρι την έρευνά τους, που χρησιμοποίησε καινοτόμα τεστ, κανείς δεν σκέφτηκε ότι οι ανωμαλίες ήταν αρκετά ευαίσθητες ώστε να χρησιμοποιηθούν ως δυνητικοί δείκτες κλινικής διάγνωσης.

Άνθρωποι με σχιζοφρένεια έχουν ελαττώματα στην ικανότητά τους να ακολουθούν σταθερά με τη ματιά αντικείμενα που κινούνται αργά.

Η κίνηση των ματιών δεν ταιριάζει με την πορεία του κινούμενου αντικειμένου. Μειώνεται πίσω του αλλά στη συνέχεια αναπληρώνει με γρήγορη κίνηση ματιών.

Στα τεστ ελεύθερης θέασης οι ερευνητές έδειξαν μια φωτογραφία στους συμμετέχοντες. Όσοι έπασχαν από σχιζοφρένεια έδειξαν μη φυσιολογικές τάσεις θέασης σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν σχιζοφρένεια.

Στο τεστ εστιασμού ζητήθηκε από ανθρώπους να κρατήσουν σταθερή ματιά σε ένα σταθερό αντικείμενο, κάτι που συχνά είναι δύσκολο για ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Όπως ανέμεναν οι ερευνητές, όταν αξιολογούσαν τεστ ματιών, άνθρωποι με σχιζοφρένεια έδειξαν μη φυσιολογική συμπεριφορά σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς σχιζοφρένεια.

Αφού καθορίστηκε το παραπάνω, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν πολλές τεχνικές για να φθάσουν στο μοντέλο του αποτελέσματος. Η ακρίβεια των αλγορίθμων καθορίστηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα τεστ διαφορετικών ομάδων ανθρώπων.

Ένα από τα μοντέλα ήταν κατά 98.3% ακριβές όταν συνδυάστηκαν όλα τα στοιχεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη