Επιβαρυντικός παράγοντας και για τη βαρύτητα των συμπτωμάτων άσθματος φαίνεται πως είναι η παχυσαρκία. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι με περιττά κιλά έχουν πιο επίμονα και σοβαρά συμπτώματα άσθματος σε σχέση με τους πιο αδύνατους.

Ο ερευνητής του Crawford Long Hospital, στην Ατλάντα, δήλωσε πως πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το πάχος προδιαθέτει σε εκδήλωση άσθματος. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνά του, το πάχος δεν οδηγεί σε άσθμα μόνο αλλά ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρό άσθμα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νέα έρευνα, αν και σύμφωνα με τον ερευνητή δεν είναι αποδεικτικά.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 3.059 ενήλικες οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρων, ή παχύσαρκων, σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι παχύσαρκοι εθελοντές είχαν κατά 47% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ύφεση του άσθματος, σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους και κατά 52% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρό και επίμονο άσθμα.

Παράλληλα, είχαν αυξημένες πιθανότητες κατά 66% να αναφέρουν συνεχή συμπτώματα και 36% αυξημένες πιθανότητες να απουσιάσουν από τη δουλειά τους λόγω άσθματος για περισσότερες από 2 ημέρες το χρόνο.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία που τα περιττά κιλά συνδέονται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άσθματος, η έρευνα υποδεικνύει ότι ενδέχεται να παίζει ρόλο η ορμόνη λεπτίνη, η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση του βάρους και στη φλεγμονή των αεραγωγών.

Η ερευνητική ομάδα εξετάζει στην παρούσα φάση αν οι παχύσαρκοι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε επέμβαση κατά της παχυσαρκίας εμφανίζουν ύφεση στο άσθμα, σε σχέση με όσους δεν υποβλήθηκαν σε επέμβαση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Θώρακος στο Σαν Φρανσίσκο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece