Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των πτηνών, Η5Ν1, προκύπτουν από πείραμα Αμερικανών επιστημόνων σε ποντίκια. Αίμα που λήφθηκε από τέσσερις Βιετναμέζους επιζώντες του ιού φάνηκε να προστατεύει τα πειραματόζωα από διάφορα στελέχη του.
Το εύρημα ενδεχομένως θα αποτελέσει ακόμα ένα όπλο ενόψει ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης των πτηνών.
Οι ερευνητές δημιούργησαν μονοκλονικά αντισώματα, ‘εκπαιδευμένα’ να αναγνωρίζουν τον ιό. Ο Dr. Cameron Simmons, του Νοσοκομείου τροπικών νόσων στο Βιετνάμ, δήλωσε πως η τεχνική αυτή μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη και αδρανοποίηση του ιού της γρίπης των πτηνών, στα ποντίκια.
Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι καινούργια. Αντισώματα που λαμβάνονται από το ανθρώπινο αίμα μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να αποτρέψουν έναν αριθμό λοιμώξεων, ανάμεσα στις οποίες είναι η ηπατίτιδα και η λύσσα.
Η μετάγγιση προϊόντων αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν από την ισπανική γρίπη του 1918 συσχετίστηκε με μείωση κατά 50% στη θνησιμότητα από γρίπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν και βοηθούν στην ‘ενορχήστρωση’ της επίθεσης του ανοσοποιητικού κατά των ιών, βακτηρίων και παρασίτων.
Τα μονοκλονικά αντισώματα στοχεύουν ειδικά σε συγκεκριμένη πρωτεΐνη-σε αυτή την περίπτωση σε πρωτεΐνη που βρίσκεται στον ιό Η5Ν1.
Οι τέσσερις Βιετναμέζοι που έδωσαν αίμα, για την έρευνα, είχαν προσβληθεί από τον ιό μεταξύ του 2004 και του 2005. Μέσω μιας διαδικασίας, οι επιστήμονες παρήγαγαν μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων που θα μπορούσαν να αδρανοποιήσουν τον ιό και στη συνέχεια εξέτασαν ποντίκια που είχαν προσβληθεί από θανατηφόρες δόσεις του Η5Ν1.
Τα περισσότερα ποντίκια που έλαβαν τα νέα αντισώματα επέζησαν,ενώ τα υπόλοιπα, που δεν ακολούθησαν την αγωγή, πέθαναν. Η αγωγή προστάτεψε τα ποντίκια μέχρι 72 ώρες μετά τη λοίμωξη. Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί τα φάρμακα κατά της γρίπης πρέπει να χορηγούνται εντός 48 ωρών για να είναι αποτελεσματικά.
Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ,καθώς θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει και νέα θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση πανδημίας. Ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει προκαλέσει το θάνατο 186 ανθρώπων από τους 307 που ασθένησαν από το 2003. Τα εμβόλια χρειάζονται μήνες για να παραχθούν και τα φάρμακα δεν επαρκούν.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενημερωτική εκστρατεία της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του προστάτη
26ο Συνέδριο της ΕΕΜΥΥ: “”Ωρολογιακή βόμβα”” η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Υγεία
Διαχείριση φαρμακευτικών αποβλήτων: Αντιμετώπιση μιας περιβαλλοντικής απειλής