Οι μητέρες μικρών παιδιών που αντιμετωπίζουν έλλειψη συναισθηματικής στήριξης ή βοήθειας από το περιβάλλον τους εμφανίζουν τριπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, σε σχέση με τις μητέρες που έχουν δίκτυο στήριξης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, περισσότερες από το ένα τρίτο των 1.747 γυναικών που έλαβαν μέρος, ανέφεραν τουλάχιστον ένα στρεσογόνο παράγοντα σε σχέση με το ρόλο της μητέρας, που συνέβαλε στην αύξηση του κινδύνου για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όπως είναι γνωστό, οι μητέρες μικρών παιδιών αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο για εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ η ψυχική υγεία έχει σημαντική επίδραση στην υγεία και ανάπτυξη των παιδιών, σημειώνουν οι ερευνητές.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος γυναίκες με παιδιά 4 έως 35 μηνών οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της κατάστασης της ψυχικής υγείας τους.

Όσες ανέφεραν έλλειψη στήριξης, δηλαδή δεν είχαν κανέναν άνθρωπο για να βασιστούν όσον φορά τη συναισθηματική βοήθεια στο ρόλο του γονέως, αποτελούσαν το 14% του συνολικού δείγματος και ήταν 3,4 φορές πιο πιθανό να δηλώσουν ότι βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Περίπου το 12% των μητέρων που δήλωσαν ότι έχουν έλλειψη στήριξης στην φροντίδα των παιδιών τους ,δηλαδή όταν δεν είχαν κανέναν να φροντίσει τα παιδιά τους όταν αυτές χρειάζονταν ένα διάλειμμα, είχαν 2,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όταν ρωτήθηκαν για τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους ποσοστό 37,2% των μητέρων δήλωσαν ότι περνούσαν πολύ λίγο, 11,2% ότι περνούσαν πολύ και 51,6% ότι περνούσαν το σωστό χρόνο με τα παιδιά τους. Ενώ οι γυναίκες που περνούσαν πολύ λίγο χρόνο είχαν μικρή αύξηση της πιθανότητας για ΄φτωχή’ ψυχική υγεία, όσες αφιέρωναν πολύ χρόνο στα παιδιά τους είχαν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας κατά 3,5 φορές.

Συνολικά οι μητέρες που δήλωσαν ότι έχουν ένα στρεσογόνο παράγοντα είχαν τριπλάσιο κίνδυνο για ‘φτωχή’ ψυχική υγεία, ενώ δυο ή περισσότεροι στρεσογόνοι παράγοντες οδηγούσαν σε αύξηση του κινδύνου κατά 12 φορές.

Οι ερευνητές θεωρούν πως τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανάγκης λήψης μέτρων όσων αφορά τα δίκτυα στήριξης και βελτιώσεις στην κοινωνική πολιτική.

Πηγές:
'American Journal of Public Health'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;