Οι άνθρωποι που προσπαθούν να απαλλαγούν από την κατάθλιψη φαίνεται πως έχουν ακόμα μια εναλλακτική θεραπεία: τον γάμο. Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι ο γάμος ενισχύει ψυχολογικά περισσότερο τους ανθρώπους με κατάθλιψη σε σχέση με τους ευτυχισμένους ανθρώπους ακόμα και αν βρίσκονται σε μέτριο γάμο.

Προηγούμενες έρευνες υποδείκνυαν ότι τα ψυχολογικά οφέλη των παντρεμένων εξαρτώνται από την ποιότητα του γάμου-ένας ευτυχισμένος γάμος ενισχύει το ευτυχισμένο ζευγάρι και το αντίστροφο.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης που έχουν την τάση φτωχής επικοινωνίας και χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη και φροντίδα σε σχέση με τους πιο χαρούμενους, επίσης καταλήγουν σε λιγότερο ικανοποιητικούς γάμους.

Οι ερευνήτριες Adrianne Frech και Kristi Williams εξέτασαν 3.066 άντρες και γυναίκες, για συμπτώματα κατάθλιψης οι οποίες απάντησαν σε ερωτηματολόγια, το 1988 και στη συνέχεια 5 χρόνια αργότερα. Στη συνέντευξη ρωτήθηκαν για την ποιότητα του γάμου τους.

Κατά μέσον όρο, εξετάζοντας τις διαφορές όσον αφορά την κατάθλιψη, οι γυναίκες που στο διάστημα των 5 ετών από την πρώτη συνέντευξη είχαν παντρευτεί ανακοίνωσαν βελτίωση στην ψυχολογική κατάστασή τους σε σχέση με τις άλλες που δεν είχαν παντρευτεί.

Όταν οι ερευνήτριες εξέτασαν το πώς ο γάμος επιδρά σε αυτές τις γυναίκες που εμφάνιζαν κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας, σε σχέση με τις πιο ευτυχισμένες, βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Η πρώτη ομάδα εμφάνισε χαμηλότερη κατάθλιψη κατά 7,56 μονάδες, όπως φάνηκε από test, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν κατάθλιψη και δεν παντρεύτηκαν, ενώ το αποτέλεσμα στο test ήταν μόνο κατά 1,87 μονάδες χαμηλότερο στην ομάδα των ευτυχισμένων γυναικών.

Συμπερασματικά ο γάμος έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στις γυναίκες με καταθλιπτική διάθεση σε σχέση με τις πιο χαρούμενες γυναίκες. Οι ερευνήτριες δηλώνουν ότι τα ευρήματα τους δημιούργησαν έκπληξη καθώς περίμεναν ότι οι γυναίκες με συμπτώματα κατάθλιψης θα είχαν χειρότερη ποιότητα γάμου και λιγότερα οφέλη από αυτόν.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Journal of Health and Social Behavior' ισχύουν παρόλο που οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν λιγότερο ικανοποιητικούς γάμους. Οι ερευνήτριες σημειώνουν ότι οι άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση ωφελούνται περισσότερο από τη μετάβαση σε γάμο, παρόλο που κατά μέσον όρο έχουν χειρότερη ποιότητα γάμου.

Πιθανή εξήγηση του γεγονότος ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη ωφελούνται περισσότερο από την απόφαση να παντρευτούν είναι ότι ο γάμος τους παρέχει τη συντροφικότητα και τη συναισθηματική στήριξη που χρειάζονται για να μετριάσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πηγές:
'Journal of Health and Social Behavior'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]