Η ζωή σε πιο ηλιόλουστο κλίμα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 200.000 γυναίκες δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Annals of the Rheumatic diseases' και υπέδειξε σχέση μεταξύ της ηλιακής ακτινοβολίας και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές υπέθεταν ότι η βιταμίνη D, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει τον οργανισμό.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να περνούν όλη τη μέρα στον ήλιο.

Ερευνητές του Harvard Medical School παρακολούθησαν 2 ομάδες περισσότερων των 100.000 γυναικών. Η πρώτη παρακολουθήθηκε από το 1976 και η δεύτερη από το 1989.

Στη συνέχεια η υγεία τους συνεκρίθη με υπολογισμούς των επιπέδων ακτινοβολίας UV-B στην οποία είχαν εκτεθεί με βάση το μέρος που ζούσαν.

Στην ομάδα του 1976 όσες έμεναν σε πιο ηλιόλουστες περιοχές των ΗΠΑ και λάμβαναν τα υψηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με όσες λάμβαναν τη λιγότερη ακτινοβολία UV.

Ωστόσο τα επίπεδα UV δεν είχαν επίδραση στον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας στην ομάδα του 1989.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα προσθέτει στις ενδείξεις ότι η έκθεση στην ακτινοβολία UV-B συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Υπέδειξαν ότι διαφορές στις συμπεριφορές προστασίας από τον ήλιο μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί οι πιο νέες δεν εμφάνισαν όφελος από τη διαμονή σε ηλιόλουστες περιοχές.

Μια θεωρία είναι ότι διαφορά σε επίπεδα βιταμίνης D, που παράγεται όταν η ακτινοβολία UV φτάνει στο δέρμα, θα μπορούσε να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν ήδη εμπλακεί σε άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

Πηγές:
'Annals of the Rheumatic diseases'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece