Από επιλόχειο κατάθλιψη δεν κινδυνεύουν μόνο οι μητέρες, μετά τη γέννα, αλλά όπως φαίνεται και οι πατέρες. Το θέμα αυτό ήρθε έντονα στο φως μετά τη δημοσιοποίηση της προσωπικής ιστορίας της ηθοποιού Μπρουκ Σήλντς, η οποία περιέγραψε την εμπειρία της κατάθλιψης που εμφάνισε μετά τη γέννα.

Ωστόσο κρυμμένη παραμένει η ταυτότητα των πατέρων που υπέφεραν σιωπηλά όλα αυτά τα χρόνια.

Σχεδόν ίδιος αριθμός αντρών, όπως και γυναικών, υποφέρουν από αυτού του είδους την κατάθλιψη, σύμφωνα με ερευνητές που εξέτασαν στοιχεία από περισσότερες των 5.000 οικογενειών στις Η.Π.Α. Συνολικά, 14% των μητέρων και 10% των πατέρων εμφάνισαν σημάδια μέτριας ή σοβαρής επιλόχειας κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2006 στο περιοδικό ‘Pediatrics’.

Η άποψη που επικρατούσε για μεγάλο διάστημα ήταν ότι η επιλόχειος κατάθλιψη των γυναικών οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές, δήλωσε ο ερευνητής James Paulson του Eastern Virginian Medical School στο Norfolk. Προφανώς, συνεχίζει ο ερευνητής, οι ορμονικές αλλαγές μετά τη γέννα δεν αφορούν τους άντρες και έτσι αυτοί δεν είχαν καταστεί αντικείμενο μελέτης.

Σύμφωνα με τη Janice Goodman, του Γενικού Νοσοκομείου της Βοστόνης, οι ορμόνες δεν αποτελούν τη μοναδική αιτία. Και στους άντρες και στις γυναίκες οι τεράστιες αλλαγές που συνδέονται με τη γέννηση ενός παιδιού μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη αυτού του είδους μπορεί να αρχίσει οποιαδήποτε στιγμή και να διαρκέσει μέχρι ένα χρόνο. Τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης, όπως η λύπη, η κούραση και η αίσθηση ανημποριάς. Αυτός που εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές στην όρεξη και τη διάθεση, υπερβολική ανησυχία για την υγεία του παιδιού ή σκέψεις να προξενήσει κακό στο παιδί.

Σύμφωνα με τον Paulson, άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως παίζουν ρόλο είναι το ιστορικό κατάθλιψης, η κούραση, τα προβλήματα του ζευγαριού, η έλλειψη στήριξης από το περιβάλλον και οι οικονομικές δυσκολίες.

Στη συγκεκριμένη έρευνα οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και πέρασαν από συνέντευξη για να διαπιστωθεί ενδεχόμενη ύπαρξη κατάθλιψης. Οι ερευνητές εξέτασαν και τις σχέσεις με το παιδί, όπως το διάβασμα και τη διήγηση παραμυθιών.

Όπως φάνηκε, η κατάθλιψη σε κάθε γονέα συνδεόταν με μειωμένη αλληλεπίδραση με το παιδί και, όπως σημειώνει ο Paulson, οι πατέρες με τη μεγαλύτερη κατάθλιψη ασχολιόνταν λιγότερο με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την Goodman, η έρευνα υποδεικνύει ότι πιθανόν υπάρχει σχέση μεταξύ της επιλόχειας κατάθλιψης των γυναικών και των αντρών καθώς όσοι άντρες έχουν συζύγους που βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν και οι ίδιοι κατάθλιψη.

Όπως υποστηρίζει η Goodman, οι άντρες που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης είναι διστακτικοί να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό, ενώ η ίδια τους προτρέπει να το κάνουν.

Πηγές:
Pediatrics’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]