H λήψη πολυβιταμινών από γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου στα παιδιά τους.

Ο Dr. G.Koren, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και η ομάδα του, επανεξέτασαν πολλές έρευνες και ανακάλυψαν ότι η λήψη πολυβιταμινών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδήγησε σε μείωση των περιπτώσεων λευχαιμίας στα παιδιά των γυναικών αυτών κατά 36%.

Η λήψη βιταμινών συσχετίστηκε και με μείωση κατά 47% για εμφάνιση νευροβλαστώματος, ενώ κατά 27% μειώθηκαν οι περιπτώσεις παιδιών που παρουσίασαν όγκο στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, κάποιος μπορεί να υπολογίσει ότι στις Η.Π.Α η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να περιορίσει τα περιστατικά παιδικής λευχαιμίας κατά 900 περιπτώσεις και κατά 300 έως 400 τα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου ετησίως, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Clinical Pharmacology & Therapeutics’.

Ο ερευνητής υποψιάζεται ότι στο φυλλικό οξύ που περιέχεται στις πολυβιταμίνες μπορεί να αποδοθεί η μείωση των περιστατικών καρκίνου, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό της ουσίας που προστατεύει από την ασθένεια.

Παρόλα αυτά οι ερευνητές καταλήγουν υπογραμμίζοντας ότι δεδομένου ότι οι γυναίκες συμβουλεύονται στην εγκυμοσύνη να λαμβάνουν φυλλικό οξύ τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης υποδεικνύουν ότι ίσως είναι προτιμότερη η λήψη πολυβιταμινών που περιέχουν φυλλικό οξύ.

Πηγές:
‘Clinical Pharmacology & Therapeutics’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;