Τα μωρά στα οποία χορηγούνται αντιβιοτικά εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση άσθματος μέχρι την ηλικία των 7 ετών, σύμφωνα με νέα Καναδική έρευνα.

Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται συχνά σε παιδιά κάτω του ενός έτους για διαφόρους λόγους, κυρίως για λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία, ή άλλες περιπτώσεις όπως η ωτίτιδα.

Η Anita Kozyrskyj και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, εξέτασαν τη χορήγηση αντιβιοτικών σε 13.116 παιδιά ηλικίας έως 7 ετών. Τα συμπτώματα στο αναπνευστικό σε μικρή ηλικία μπορεί να είναι σημάδι εκδήλωσης άσθματος, μελλοντικά.

Στα παιδιά που λάμβαναν αντιβιοτικά φάνηκε ότι ο κίνδυνος να εκδηλώσουν άσθμα πριν την ηλικία των 7 ετών ήταν διπλάσιος σε σχέση με παιδιά που δεν έλαβαν καθόλου αντιβίωση μέχρι την ηλικία του ενός έτους, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Chest’.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί νωρίς σε αντιβιοτικά και που δεν είχαν στο σπίτι τους κάποιο σκύλο για κατοικίδιο πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος τους, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι πιθανόν αυξάνει την έκθεση του νεογνού σε μικρόβια, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Το άσθμα είναι μια φλεγμονή των αεραγωγών που δυσκολεύει την αναπνοή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, συριγμό, ρηχή αναπνοή, βήχα και σφίξιμο στο στήθος.

Πηγές:
‘Chest’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece