Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν καλύτερα επίπεδα 'καλής' χοληστερόλης και άλλων δεικτών καρδιακής υγείας στο αίμα μεσήλικων συμμετεχόντων με αισιόδοξο χαρακτήρα.

Τουλάχιστον μέρος της σχέσηw μεταξύ της αισιοδοξίας και λιπιδίων, στη νέα έρευνα, φάνηκε να προκύπτει από την τάση των αισιόδοξων να έχουν υγιές σωματικό βάρος και 'σοφή' διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ερευνήτρια Julia Boehm, του Harvard School of Public Health, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι πρόκειται για επιπλέον ενδείξεις ότι συνδέεται η ψυχική υγεία με τη σωματική και ότι η θεώρηση του κόσμου με αισιοδοξία μπορεί ενδεχομένως να έχει απτά οφέλη στην υγεία.

Προηγούμενη έρευνα από την Boehm έδειξε σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και χαμηλότερου κινδύνου για καρδιακή προσβολή. Επομένως αποφάσισε να εστιάσει στο αν υπήρχε ανεξάρτητη σύνδεση μεταξύ αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας και της χοληστερόλης, που είναι γνωστό πως παίζει ρόλο στον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία που προήλθαν από τηλεφωνικές συνεντεύξεις και εργαστηριακές εξετάσεις 990 ανθρώπων, 40 εώς 70 ετών.

Το επίπεδο αισιοδοξίας αξιολογήθηκε σε κλίμακα από 6 έως 30.

Η έρευνα, στο περιοδικό 'The American Journal of Cardiology', αναφέρει ότι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν επίσης υψηλότερη χοληστερόλη HDL, ('καλή' χοληστερόλη). Επίσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Δεν φάνηκε σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και ολικής χοληστερόλης ή χοληστερόλης LDL.

Ωστόσο για κάθε άνοδο 5 μονάδων στην κλίμακα αισιοδοξίας. η HDL στο αίμα αύξανε κατά 1 mg/dL.

Η ίδια αύξηση HDL μπορεί ενδεχομένως να μεταφραστεί σε 3% μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Συγκριτικά, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 6%.

Ο Dr. Franz Messerli, του St. Luke's-Roosevelt Hospital, στη Νέα Υόρκη, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε αν η αισιοδοξία προκαλεί αλλαγή στη χοληστερόλη ή αν η χοληστερόλη επηρεάζει την εικόνα ή αν και τα 2 υπόκεινται σε τρίτο παράγοντα.

Η ομάδα προσπάθησε να λάβει υπόψη άλλους παράγοντες και όταν έλαβε υπόψη τον τρόπο ζωής, όπως τη διατροφή και το αλκοόλ και το σωματικό βάρος, η σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και λιπιδίων έγινε πιο ασθενής.

Αυτό υποδεικνύει ότι η τάση των αισιόδοξων να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και βάρος μπορεί ενδεχομένως να εξηγεί μερικώς τη διαφορά στα λιπίδια του αίματος, καταλήγουν οι ερευνητές.

Επειδή η έρευνα ανακάλυψε μόνο σχέση με τα λιπίδια αίματος αλλά όχι με καρδιακή νόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, δήλωσαν ειδικοί.

Πηγές:
'The American Journal of Cardiology'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών