Ένα ήπαρ προς μεταμόσχευση διατηρήθηκε ζωντανό, ζεστό και λειτουργικό εκτός σώματος, χάρις σε ένα νέο μηχάνημα και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία σε ασθενείς, για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Βρετανική ομάδα γιατρών, μηχανικών και χειρούργων ανακοίνωσε ότι μπορεί ενδεχομένως να γίνει κοινή πρακτική σε νοσοκομεία του ανεπτυγμένου κόσμου εντός λίγων ετών και να διπλασιάσει τον αριθμό των διαθεσίμων ηπάτων προς μεταμόσχευση.

Μέχρι τώρα η τεχνική εφαρμόστηκε σε 2 ασθενείς οι οποίοι αναρρώνουν καλά.

Ο καθηγητής Constantin Coussios, του Oxford University, ένας από τους εφευρέτες του μηχανήματος, δήλωσε ότι ήταν εντυπωσιακό να δει ένα αρχικά κρύο, γκρι ήπαρ να γεμίζει χρώμα μόλις συνδέθηκε με το μηχάνημα και να λειτουργεί σαν να βρισκόταν εντός του οργανισμού.

Πρόσθεσε ότι ήταν επίσης σημαντικό να δει το ίδιο ήπαρ να έχει μεταμοσχευθεί σε ασθενή που τώρα είναι όρθιος και περπατά.
Επί του παρόντος, το ήπαρ που προορίζεται για μεταμόσχευση διατηρείται ‘στον πάγο’ σε μια διαδικασία που το ψύχει για να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός του και δεν το διατηρεί σε λειτουργία όπως μέσα στον οργανισμό.

Το συγκεκριμένο σύστημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες αλλά συχνά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος με αποτέλεσμα να μην ταιριάζει σε ασθενή που το χρειάζεται.
Οι χειρούργοι δηλώνουν ότι η διατήρηση του ήπατος ‘στον πάγο’ πέρα από 14 ώρες αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη αν και μπορεί να φθάσει στις 20 ώρες.

Η νέα τεχνολογία που αναπτύχτηκε από τους Coussios και Peter Friend, διατηρεί το ήπαρ σε θερμοκρασία σώματος και το εφοδιάζει με οξυγονωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια για να το διατηρήσει ζωντανό.

Ο κ. Coussios, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη εντελώς αυτοματοποιημένη συσκευή διήθησης ήπατος του είδους της. Πρόσθεσε ότι τα πρώτα κλινικά περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να στηριχθεί το ανθρώπινο ήπαρ εκτός σώματος, να διατηρηθεί ζωντανό και λειτουργικό στο μηχάνημα και μετά από ώρες να μεταμοσχευθεί με επιτυχία σε ασθενή.

Η συσκευή μπορεί να διατηρήσει τη λειτουργικότητα ενός ήπατος εκτός σώματος για 24 ώρες ή περισσότερο.

Τα αποτελέσματα από τις 2 πρώτες μεταμοσχεύσεις με τη νέα τεχνολογία που έγιναν στο King's College Hospital (KCH) του Λονδίνου τον προηγούμενο μήνα, υποδεικνύουν ότι η συσκευή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για όλους τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευσης ήπατος, δήλωσε ο Field.


Η νέα συσκευή ενδεχομένως θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήπαρ που δεν θα ήταν κατάλληλο για μεταμόσχευση και θα χανόταν θα διατηρείται και θα είναι βιώσιμο.

Η ομάδα σχεδιάζει πιλοτική δοκιμή με 20 ακόμα ασθενείς για μεταμόσχευση ήπατος. Ο Coussios δήλωσε ότι πετυχημένα αποτελέσματα της δοκιμής θα σημάνουν ενδεχομένως ότι το μηχάνημα θα κυκλοφορήσει στην αγορά από το 2014.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;