To xάπι αδυνατίσματος Acomplia, (Zimulti στις Η.Π.Α), της Sanofi-Aventis, που κυκλοφορεί ευρέως στη Βρετανία, ενώ έχει έρθει και στην Ελλάδα, συνδέεται πιθανόν με ψυχικές διαταραχές και τάσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με έκθεση αμερικανικής επιτροπής ειδικών προς τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α.

Η ουσία rimonabant, σύμφωνα με την αμερικανική επιτροπή ειδικών δεν έχει αποδειχτεί πως είναι ασφαλής.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται από χιλιάδες Βρετανούς και βοηθά στην απώλεια βάρους με το να περιορίζει την όρεξη. Ωστόσο συμβουλευτική επιτροπή, προς τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α ,ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης του φαρμάκου με τη δικαιολογία ότι η εταιρία που το παρασκεύασε απέτυχε να αποδείξει ότι είναι ασφαλές.

Η ασφάλεια του φαρμάκου θα επαναξιολογηθεί και στην Ευρώπη σε προσεχή συνάντηση των αρμοδίων επιτροπών. Στη Βρετανία έχουν χρησιμοποιήσει το φάρμακο 37.000 άνθρωποι, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους κατά 10%.

Το φάρμακο συνιστάται σε παχύσαρκους ασθενείς που κινδυνεύουν από διαβήτη ή καρδιαγγειακή ασθένεια.

Η αμερικανική επιτροπή αξιολόγησε έρευνες για την ουσία rimonabant, οι οποίες έχουν διεξαχθεί διεθνώς. Σε συνάντηση με την αμερικανική Επιτροπή Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) τα μέλη της επιτροπής διετύπωσαν την άποψη ότι το φάρμακο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοκτονικών σκέψεων ακόμα και σε ανθρώπους που δεν εμφανίζουν ιστορικό κατάθλιψης.

Έρευνες επίσης υποδεικνύουν σημαντική αύξηση άγχους, αϋπνίας και διαταραχών πανικού σε ασθενείς που έλαβαν 20 mg rimonabant σε σχέση με εικονικό φάρμακο. Πρόσφατη αξιολόγηση της ουσίας από τη βάση δεδομένων Cochrane, κατέληξε στο ότι χρειάζεται περαιτέρω ενδελεχής έρευνα σχετικά με την αποτελεσατικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου.

Η επιτροπή ειδικών προειδοποίησε ότι υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός, λόγω των ενδείξεων για αυξημένο κίνδυνο τάσεων αυτοκτονίας και κατάθλιψης, από ένα φάρμακο που εστιάζει στους παχύσαρκους, ένα τμήμα του πληθυσμού που συνδέεται με υψηλότερη εμφάνιση κατάθλιψης και διαταραχών όρεξης σε σχέση με τους μη παχύσαρκους.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα πάρει απόφαση τον Ιούλιο σχετικά με τη γνωμοδότηση της επιτροπής.

Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi-Aventis δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α σχετικά με τις συστάσεις της επιτροπής.

Ο Dr. Ian Cammpbell, διευθυντής του Weight Concern δήλωσε ότι Βρετανοί ειδικοί είχαν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τις παρενέργειες του φαρμάκου, δηλαδή για άγχος και κατάθλιψη, αλλά ότι ο αυξημένος κίνδυνος για αυτοκτονία ήταν μικρός.

Ο ειδικός δήλωσε ότι πρέπει κάποιος να ‘ζυγίσει’ τους κινδύνους έναντι των πλεονεκτημάτων της βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Ο Dr.Campbell θεωρεί πως το rimonabant έχει κάποιο ρόλο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή αλλά το να στοχεύει στον κατάλληλο ασθενή μπορεί να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Πρόσθεσε ότι το φάρμακο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ανθρώπους που ακολουθούν αγωγή για κατάθλιψη ή που είχαν παρουσιάσει πρόσφατα κατάθλιψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ