Σταγόνες που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της χοληστερόλης μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από την τύφλωση, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Οι ερευνητές έδειξαν πώς η υψηλή χοληστερόλη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Πειράματα σε ποντικούς και ανθρώπους που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘cell metabolism’ έδειξαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού έγιναν καταστροφικά όταν αποφράχθηκαν από λιπαρά.

Άλλοι ερευνητές προειδοποιούν ότι η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο,.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι πιο συνήθης στην τρίτη ηλικία. Αρχίζει με στεγνή μορφή στην οποία τα κύτταρα που αισθάνονται το φως στο μάτι έχουν βλάβη, αλλά μπορεί να εξελιχθεί στην πιο απειλητική, υγρή μορφή, όταν η δημιουργία νέων αγγείων μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε τύφλωση.

Γιατροί του Washington University School of Medicine, ερεύνησαν το ρόλο των μακροφάγων, μέρος του ανοσοποιητικού, στη μετάβαση από την ξηρά στην υγρή μορφή της νόσου.

Ο ερευνητής Dr Rajendra Apte, δήλωσε ότι ο ρόλος των μακροφάγων άλλαξε και προκάλεσαν την παραγωγή νέων αγγείων.

Αντί να είναι προστατευτικά, επιτάχυναν τη νόσο, αλλά δεν καταλαβαίνουμε την αιτία, γιατί άλλαξαν και έγιναν βλαπτικά κύτταρα, δήλωσε.

Φυσιολογικά, τα κύτταρα μπορούν να ‘φάνε’ τις αποθέσεις λίπους και να τις στείλουν πάλι στο αίμα. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι τα πιο ηλικιωμένα μακροφάγα παλεύουν. Μπορούν ακόμα ενδεχομένως να ‘φάνε’ τα λίπη αλλά δεν μπορούν να τα εκδιώξουν.

Έτσι μετεωρίζονται, προκαλώντας φλεγμονή, που με τη σειρά της οδηγεί στην παραγωγή νέων αγγείων.

Ο Dr Apte, δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα χρειάζεται νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν η απώλεια όρασης λόγω εκφύλισης ωχράς κηλίδας μπορεί να προληφθεί από σταγόνες που μειώνουν τη χοληστερόλη ή άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη συσσώρευση λιπιδίων κάτω από τον αμφιβληστροειδή.

Πηγές:
‘cell metabolism’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών