Οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, τείνουν να περπατάνε λιγότερο από άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, η υγεία της καρδιάς τους θα βελτιωθεί αν περπατάνε περισσότερο.

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, εξηγούν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Arhritis & Rheumatism’, αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με την φυσική δραστηριότητα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Καθώς οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων, πρέπει να τονιστεί η σημασία της άσκησης και γι αυτούς, σημειώνει η Dr. Carol Mancuso, του Weill Medical College του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές συνέκριναν πόση ενέργεια ξόδευαν από την άσκηση και άλλες καθημερινές δραστηριότητες 122 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 122 υγιείς εθελοντές που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.

Στην αρχή της έρευνας, τα ποσοστά όσων ανταποκρίθηκαν στη συνιστώμενη ποσότητα εβδομαδιαίας απώλειας ενέργειας ήταν παρόμοια. Ωστόσο, καθώς προχωρούσε η έρευνα, το ποσοστό των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα που συμπλήρωνε το χρόνο περπατήματος που είχε συσταθεί ήταν σημαντικά χαμηλότερο(32%, έναντι 48% της ομάδας ελέγχου).

Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, η εικόνα παρέμενε περίπου η ίδια. Όπως καταλήγουν οι ερευνητές, η έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι παρόλο που το περπάτημα είναι άριστος τρόπος δραστηριότητας, δεν ακολουθείται σε μεγάλο βαθμό από τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ερευνητική ομάδα συνιστά ότι πρέπει να ακολουθηθεί στρατηγική ενθάρρυνσης τέτοιων ασθενών να περπατούν, γεγονός που πιστεύει πως θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες.

Πηγές:
‘Arhritis & Rheumatism’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι