Ο ιός H7N9 της γρίπης των πτηνών μπορεί ενδεχομένως να είναι ικανός να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι μόνο μέσω άμεσης επαφής αλλά επίσης μέσω του αέρα, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χόνγκ Κόνγκ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε έρευνα ότι 3 κουνάβια που τοποθετήθηκαν σε στενή επαφή με κουνάβια στα οποία εγχύθηκε ο H7N9 μολύνθηκαν με τον ιό.
Ένα από 3 που φυλάχτηκαν σε διαφορετικά κλουβιά μολύνθηκε μέσω του αέρα.
Ο Π.Ο.Υ προηγουμένως δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για συνεχή μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, που οδήγησε στο θάνατο 36 ανθρώπους στην Κίνα.
Ο ερευνητής Yi Guan, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πιθανότητα περαιτέρω εξέλιξης του ιού ώστε να δημιουργηθεί η βάση για μελλοντική απειλή πανδημίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η ομάδα επίσης ανακάλυψε ότι ορισμένα ζώα που μολύνθηκαν δεν εμφάνισαν πυρετό και άλλα κλινικά συμπτώματα, υποδεικνύοντας ότι είναι δυνατές ασυμπτωματικές λοιμώξεις στους ανθρώπους. Αυτό θα καθιστούσε τον ιό δυσκολότερα εντοπίσιμο και ελεγχόμενο.
Ο ιός μπορεί επίσης να μολύνει χοίρους αλλά δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί από χοίρο σε χοίρο ή από χοίρο σε άλλα ζώα, έδειξε η έρευνα, αν και η ομάδα προτρέπει τις αρχές να διατηρήσουν την επίβλεψη ώστε να διασφαλίσουν ότι ο ιός δεν μεταλλάχτηκε σε πιο σοβαρό.
Ο Π.Ο.Υ θεωρεί καλή την έρευνα αλλά προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με ότι συμβαίνει στο έδαφος.
Έρευνες όπως αυτή είναι πράγματι βοηθητικές για την αυξημένη γενική γνώση και στο να γνωρίσουμε ότι κάτω από συνθήκες εργαστηρίου ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ, Gregory Hartl.
Ενδεχομένως είδαμε ήδη λίγα περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο σε στενό οικογενειακό πλαίσιο, σε στενές επαφές, επομένως αυτό είναι άλλο κομμάτι του παζλ.
Τα ευρήματα έρχονται στη δημοσιότητα μέρες μετά την ανακοίνωση του Π.Ο.Υ, που σημειώνει ότι ο ιός φάνηκε να είναι υπό έλεγχο στην Κίνα μετά τους περιορισμούς στις αγορές πουλερικών.
Ο H7N9 έχει σχετικά ελαφριά κλινικά συμπτώματα στα κουνάβια, σύμφωνα με την έρευνα. Στα πειράματα, όλα τα ζώα που μολύνθηκαν με τον ιό παρουσίασαν συμπτώματα όχι για περισσότερο από 7 ημέρες και όλα ανάρρωσαν.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι περιστατικά όπου οι άνθρωποι είτε απεβίωσαν είτε νόσησαν βαριά, προκλήθηκαν από επιπλέον αίτια.
Ο ιός H7N9 μόλυνε 130 ανθρώπους στην Κίνα από την εμφάνισή του τον Μάρτιο αλλά δεν έχουν εντοπιστεί περιστατικά από τις αρχές Μαΐου.
Πηγές:
Ξένος τύπος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία