Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που υποφέρουν από κατάθλιψη φαίνεται πως χάνουν οστική μάζα με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις άλλες γυναίκες, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Στη μελέτη, ερευνητές εντόπισαν συμπτώματα κατάθλιψης σε 4.177 γυναίκες- εθελόντριες, ηλικίας 69 ετών και πάνω τις οποίες παρακολούθησαν για διάστημα 4,4 ετών.

Όπως ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα, τα συμπτώματα κατάθλιψης φάνηκαν να σχετίζονται με μεγαλύτερη απώλεια οστικής μάζας σε μια ομάδα γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας, κατά μέσον όρο 75 ετών.

Η μείωση της οστικής μάζας ήταν ευθέως ανάλογη με την ένταση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, δήλωσε η Dr. Susan Diem από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Η σχέση φάνηκε να ισχύει και αφού έλαβαν οι ερευνητές άλλους παράγοντες υπόψη καθώς και παρά την αγωγή με αντικαταθλιπτικά που ακολουθούσαν οι γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of American Geriatrics Society’.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων σε σχέση με την κατάθλιψη. Ο μηχανισμός παραμένει ασαφής αλλά το εύρημα μεγαλύτερης απώλειας οστικής μάζας σε γυναίκες με κατάθλιψη υποδεικνύει ότι μπορεί να αποτελεί παράγοντα στην παρατήρηση ότι σχετίζεται με τα κατάγματα.

Ο ερευνητής Diem θεωρεί πως οι γιατροί θα πρέπει να σκέφτονται στην παρουσία της κατάθλιψης όταν αποφασίζουν πότε να συνιστούν εξετάσεις οστών για τις ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και για να διαλευκανθούν τα αποτελέσματα ειδικών αγωγών για κατάθλιψη στο βαθμό απώλειας οστικής μάζας σε ανθρώπους με κατάθλιψη, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγές:
‘Journal of American Geriatrics Society’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]