Γονίδιο που συνδέεται έντονα με τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικού άσθματος εντόπισαν ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό ‘Nature’. Η ανακάλυψη ενδέχεται να ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση του άσθματος.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις ενδείξεις για τον ρόλο των γενετικών παραγόντων στην εκδήλωση της ασθένειας στα παιδιά, δήλωσε ο ερευνητής του Imperial College, William Cookson, ο οποίος συντόνισε την έρευνα.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, συχνά συνδέουμε το άσθμα με αλλεργίες. Το γονίδιο δεν εμπλέκεται σε αλλεργίες και υποδεικνύει ότι επιπλέον παράγοντες εκτός των αλλεργιών πρέπει να εμπλέκονται στο μηχανισμό εκδήλωσης του άσθματος.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό των παιδιών που πάσχει από άσθμα φτάνει στο 30%. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς την αιτία που ορισμένα παιδιά εμφανίζουν άσθμα, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι ευθύνονται οι αλλεργίες.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική που εντοπίζει γονίδια που προδιαθέτουν τα παιδιά στη νόσο.

Στην έρευνα, που έγινε σε περισσότερα από 2.000 παιδιά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συνεργάτες από το Λονδίνο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, εξέτασαν διαφορές στο DNA 1.000 παιδιών με άσθμα και 1.200 χωρίς άσθμα.

Όπως φάνηκε, η μεγαλύτερη διαφορά εντοπιζόταν στο χρωμόσωμα 17. Γενετικές ποικιλομορφίες στο χρωμόσωμα 17 φάνηκε να ενισχύουν τη δραστηριότητα του γονιδίου ORMDL, στο αίμα των παιδιών με άσθμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου κατά 60%.

Όπως δηλώνει ο Cookson, προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ γενετικών παραγόντων και άσθματος αλλά αυτή είναι η πρώτη που καταλήγει σε σοβαρά στοιχεία σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες και το ρόλο τους στην εμφάνιση άσθματος.

Ο ερευνητής θεωρεί πως, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η συνολική εικόνα σχετικά με τα αίτια του άσθματος, το εύρημα αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Θεωρεί πως ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να στοχεύσουν στο γονίδιο αυτό.

Πηγές:
'Nature'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι