Η αϋπνία ενδέχεται να συνδέεται με μελλοντική εμφάνιση αγχώδους διαταραχής και να αποτελεί σύμπτωμα παρούσας κατάθλιψης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Sleep’.
Στην έρευνα η χρόνια αϋπνία ερμηνεύεται ως το υποκειμενικό αίσθημα της δυσκολίας που έχει κάποιος να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος, κατά τις περισσότερες νύχτες σε διάστημα ενός μηνός.
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνια αϋπνία θα πρέπει να παρακολουθηθούν σχετικά με το αν παρουσιάζουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη σημειώνουν ο ερευνητής Dag Neckelmann και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Haukeland.
Οι ερευνητές εξέτασαν την ύπαρξη κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας σε περισσότερους από 25.000 ενήλικες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν παρουσίαζαν χρόνια αϋπνία, άγχος και κατάθλιψη. Συμπλήρωσαν δυο φορές το ερωτηματολόγιο με ενδιάμεσο διάστημα έντεκα ετών.
Όσοι ανέφεραν χρόνια αϋπνία στην πρώτη έρευνα, είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν ότι εμφάνιζαν αγχώδη διαταραχή, έντεκα χρόνια αργότερα, στη δεύτερη έρευνα.
Η χρόνια αϋπνία δεν προέβλεπε την εμφάνιση κατάθλιψης. Στην πρώτη έρευνα, άνθρωποι με χρόνια αϋπνία δεν είχαν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη έντεκα χρόνια αργότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αϋπνία και κατάθλιψη δεν συνδέονταν.
Άνθρωποι με χρόνια αϋπνία είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν άγχος ή κατάθλιψη σε σχέση με ανθρώπους που δεν έπασχαν από αϋπνία.
Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο.
Η αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της εμφάνισης αγχωδών διαταραχών, δήλωσε ο Neckelmann. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα δεν εξέτασε απευθείας αυτή τη σχέση. Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η αϋπνία προκαλεί αγχώδεις διαταραχές ή ότι θεραπεύοντας την αϋπνία απομακρύνεται και το άγχος.
Πηγές:
‘Sleep’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος: Ποιους ρεαλιστικούς στόχους υγείας προτείνει για το 2025
Σε τι βοηθά η σωματική άσκηση μετά τη διάγνωση καρκίνου [μελέτη]
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]