Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν τα σημεία του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο ‘καταχώνιασμα’ των δυσάρεστων αναμνήσεων, εύρημα το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης ή του μετατραυματικού στρες.

Για έναν αιώνα, η έννοια του ‘καταχωνιάσματος’ των αναμνήσεων υπήρξε θέμα με αντιφατικές απόψεις μεταξύ των ψυχολόγων αλλά σε αυτή την έρευνα οι νευροεπιστήμονες χρησιμοποίησαν μηχανήματα απεικόνισης των λειτουργιών του εγκεφάλου για να δείξουν ότι εθελοντές που τους ζητήθηκε να εξαλείψουν ενοχλητικές αναμνήσεις εμφανίζουν πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Στο πείραμα, 16 εθελοντές είδαν 40 ζευγάρια φωτογραφιών.

Σε κάθε περίσταση μια εικόνα από ουδέτερο πρόσωπο συνδυάστηκε με μια φωτογραφία ενοχλητική προς το συναίσθημα του εθελοντή, όπως ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, ένας πληγωμένος στρατιώτης, ηλεκτρική καρέκλα ή μια βίαιη σκηνή.

Έχοντας προσπαθήσει να μάθουν το συνδυασμό των φωτογραφιών πέρασαν από το μηχάνημα απεικόνισης. Τους έδειξαν μόνο την ουδέτερη φωτογραφία και τους ζητήθηκε είτε να θυμηθούν την φωτογραφία που συνδεόταν με αυτήν ή ενεργά να την ‘καταχωνιάσουν’.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν ότι οι εθελοντές ήταν ικανοί να ασκήσουν κάποιον έλεγχο στις ‘συναισθηματικές αναμνήσεις’ τους, δηλώνει ο ερευνητής Brendan Depue, του πανεπιστημίου του Κολοράντο. Μπλοκάροντας κάποια σημεία του εγκεφάλου ήταν ικανοί να σταματήσουν τη διαδικασία ανάκλησης συγκεκριμένων αναμνήσεων.

Η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία λαμβάνει χώρα ο μηχανισμός διαγραφής των αναμνήσεων ήταν ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος ελέγχει το καταχώνιασμα των δυσάρεστων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δουλειά τους θα δώσει ώθηση σε περαιτέρω ερευνητική προσπάθεια, σε καλύτερες θεραπείες ή σε καλύτερη αγωγή για ανθρώπους που υποφέρουν από μετατραυματικό σοκ, φοβίες, και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.

Τα συμπτώματα αφορούν ανάκληση ενοχλητικών γεγονότων και επαναλαμβανόμενες σκέψεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]