Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Δράμας, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την υποστήριξη της Φαρμακευτικής Εταιρείας Pfizer Ελλάς Ενημερωτική Εκδήλωση για τα μέλη των ΚΑΠΗ και τους κατοίκους της περιοχής, με θέμα Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα!
Ακράτεια Ούρων
Νευροπαθητικός Πόνος
στο Δημαρχείο Δράμας, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της Δράμας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για ενημέρωση σε σημαντικά θέματα υγείας. Το κοινό καλωσόρισε η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας κα Χρυσή Σιδερά, Συντονίστρια της Εκδήλωσης, ενώ εκ μέρους του Δήμου απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Γρηγορίου.

Ο χειρουργός ουρολόγος κ. Ιωάννης Δάντζερας, ενημέρωσε το κοινό για το θέμα της ακράτειας ούρων, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται αρκετά συχνά σε άνδρες και γυναίκες της τρίτης ηλικίας. Η ακράτεια επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής στην καθημερινή προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική δραστηριότητα των πασχόντων.

Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αυτοαπομόνωση με καταλυτικές επιπτώσεις στον ψυχισμό. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι διεθνώς μόλις 1% των ασθενών καταφεύγει σε ιατρική βοήθεια, παρόλο που πρόκειται για μία νόσο αντιμετωπίσιμη. Τέλος, ο κ. Δάντζερας τόνισε ότι πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι η ακράτεια αντιμετωπίζεται και έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα θα γίνουν και άλλα στο μέλλον, καθώς τα προβλήματα ποιότητας ζωής κατέχουν πλέον σημαντικό ρόλο στο κεφάλαιο της υγείας.

Στη συνέχεια ο Γενικός Ιατρός κ. Κωνσταντίνος Καΐρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του νευροπαθητικού πόνου ο οποίος προκαλείται από βλάβη ή δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, ταλαιπωρεί αρκετά τους ασθενείς και δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Εστιάζοντας στο χρόνιο νευροπαθητικό πόνο στη μέση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι περισσότερο από το 50% των ασθενών με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο στη μέση ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ιατρική βοήθεια, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών, στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια γιατί θεώρησε ότι τα συμπτώματά του δεν ήταν αρκετά σοβαρά.

Τέλος, παρουσίασε σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις σχετικά με το θέμα, καθώς παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με τον νευροπαθητικό πόνο και τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο στη μέση αλλά η διαχείριση των νόσων αυτών συνεχίζει να είναι μια πρόκληση έως σήμερα, καθώς δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία του. Επίσης, το επιδημιολογικό και οικονομικό αντίκτυπο του πόνου στη μέση για τους ασθενείς, τα εθνικά συστήματα υγείας και την κοινωνία είναι σημαντικό, καταδεικνύοντας ότι ο πόνος στη μέση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με σημαντικό οικονομικό βάρος.

Ακολούθησε συζήτηση των ομιλητών με το κοινό κατά την οποία απαντήθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινή διαβίωση τόσο για τους ασθενείς με ακράτεια όσο και για τους πάσχοντες από χρόνιο νευροπαθητικό πόνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’