Με το μήνυμα πως η Ελλάδα διαθέτει άριστους μεταμοσχευτές και την αισιοδοξία πως πολύ σύντομα η χώρα μας θα μπορεί να προσφέρει καλύτερες και αρτιότερες υπηρεσίες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων με τη λειτουργία νέων Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, έληξε το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων, που πραγματοποιήθηκε 1- 3 Νοεμβρίου.
Η έναρξη του Συνεδρίου συνέπεσε με τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, η οποία τιμήθηκε από τους συνέδρους, αφού αναμφισβήτητα η δωρεά οργάνων είναι μια μεγαλειώδης πράξη, συνώνυμη της ανιδιοτέλειας από την πλευρά του δότη και της οικογένειας του, ενώ από την πλευρά του λήπτη, είναι συνώνυμη της ζωής.
Στην τελετή έναρξης ο πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Σπ. Δρακόπουλος, Διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Οργάνων του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός», αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των νέων γιατρών που εισέρχονται στο χώρο των μεταμοσχεύσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «πώς γίνεται η χώρα μας να έχει τόσους άξιους γιατρούς, τόσο άξιους νοσηλευτές και εργάτες στο χώρο της Υγείας, τόσα λαμπρά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό, να έχει τέτοια επιτεύγματα στο χώρο των μεταμοσχεύσεων και να μην μπορούμε ακόμη να βρούμε το άρμα, τον τρόπο, να φύγει η χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της δωρεάς οργάνων, να έρθουν τα όργανα στα χέρια μας για να μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη θέρμη στο επίπεδο των νέων γιατρών που εισέρχονται στο χώρο των μεταμοσχεύσεων, υπογραμμίζοντας, ότι: «Το επίπεδο των νέων γιατρών είναι εξαιρετικό και οι ανακοινώσεις τους είναι υψηλοτάτου επιπέδου, γεγονός που χαροποιεί την ιατρική κοινότητα».
Με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, ο πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις στο χάρτη δωρεάς οργάνων, με μόλις επτά δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες είναι είκοσι και πλέον δότες. Η απάντηση είναι σαφής. Δεν αρκεί να στηρίζει ο κόσμος τη δωρεά οργάνων, θα πρέπει να τη στηρίξει και το ίδιο το Σύστημα Υγείας».
Ο κ. Κωστάκης ανέφερε πως η υπάρχουσα νοσοκομειακή δομή για την πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων μόλις και μετά βίας επαρκεί για τις 200 μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται ήδη κάθε χρόνο στην Ελλάδα και προανήγγειλε τη λειτουργία νέων μονάδων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μια ανάσα για το βεβαρυμμένο Σύστημα Μεταμοσχεύσεων της Ελλάδας είναι η επαναλειτουργία σύντομα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και στο νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός», καθώς και η διεύρυνση της Μονάδας του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης σε μεταμοσχεύσεις νεφρών και ήπατος σε παιδιά και μεταμοσχεύσεις νησίδων παγκρέατος».
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αφού εξέφρασε την πίστη του στις μεταμοσχεύσεις και τους Έλληνες μεταμοσχευτές, τόνισε ότι: «μέσα στο Νοέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και προτάσεις του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, για να δοθούν κίνητρα στη διαδικασία αυτή μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να ανταμείβονται και αυτοί οι οποίοι ξοδεύουν χρόνο και κοπιάζουν πολύ για να ολοκληρώνεται η διαδικασία των μεταμοσχεύσεων».
Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία στο Συνέριο του πρωτοπόρου των μεταμοσχεύσεων και δάσκαλου πολλών Ελλήνων μεταμοσχευτών sir Roy Calne, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις περί «ανοχής- tolerance», δηλαδή το μόσχευμα δεν αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς χορήγηση δια βίου ανοσοκαταστολή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι