Η απώλεια των οιστρογόνων, που συνοδεύει την εμμηνόπαυση, συμβάλλει στην εμφάνιση παχυσαρκίας και υπέρτασης, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε ποντίκια.

Τα οιστρογόνα, είναι γνωστό πως προστατεύουν τις γυναίκες από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όταν φτάνουν στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων των γυναικών μειώνονται δραματικά, οι γυναίκες χάνουν την προστασία τους και συχνά κερδίζουν βάρος, αναφέρει η Dr.

Lourdes Fortepiani, του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Σαν Αντόνιο.

Όπως παρατήρησε η ερευνητική ομάδα, σε ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είχαν καρδιοπάθεια, η έλλειψη οιστρογόνων φάνηκε να ευνοεί την ανάπτυξη υπέρτασης και την εμφάνιση παχυσαρκίας. Τα ποντίκια από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες είχαν σημαντική υπέρταση και κέρδισαν διπλάσια κιλά σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν ωοθήκες.

Η ερευνήτρια δήλωσε πως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης φαίνεται πως σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα ποντίκια χωρίς ωοθήκες εμφάνισαν κατά 70% υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης και κατά 35% υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, η αγωγή με οιστρογόνα, εξάλειψε αυτά τα αποτελέσματα. Τα ποντίκια δεν κέρδισαν πολλά κιλά, ενώ η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε.

Αν και η έρευνα αναγνωρίζει τις αντιμαχόμενες πεποιθήσεις σχετικά με τη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, τα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν νέους θεραπευτικούς δρόμους για την υπέρταση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καταλήγει η ερευνήτρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece