Οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αντιμετωπίζουν, ενδεχομένως, μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στο πάγκρεας, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που συνδέει τις δυο ασθένειες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με διαβήτη ΙΙ αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας, αλλά τα νέα αποτελέσματα δείχνουν σχέση μεταξύ της λιγότερο συχνής μορφής διαβήτη, η οποία προκαλείται από την έκλυση ορισμένων ορμονών και την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος καθώς συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ μόνο ποσοστό 5% των ασθενών επιβιώνει για πέντε χρόνια. Παγκοσμίως, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις.

Η ερευνήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Mary Perrin, θεωρεί πως τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνα, αλλά είναι σημαντικά καθώς τα ποσοστά διαβήτη της κύησης αυξάνουν, σε ευθυγράμμιση με την παχυσαρκία.

Όπως δηλώνει, αυτό που κάνει την έρευνα σημαντική, εκτός από το ενδεχόμενο να εμφανίσει κάποια γυναίκα διαβήτη ΙΙ είναι ότι προσθέτει πληροφορίες για τον διαβήτη της κύησης, ο οποίος, ενδεχομένως, θα μπορούσε να αποτελεί αρχικό σημάδι για τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του παγκρέατος.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό 40.000 γυναικών στα Ιεροσόλυμα, οι οποίες γέννησαν μεταξύ του 1964 και του 1976.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι 410 γυναίκες με διαβήτη κύησης εμφάνισαν καρκίνο στο πάγκρεας.

Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν στατιστικά σημαντικό κίνδυνο και αξίζει να γίνει περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ενδεχόμενη σχέση μεταξύ των δυο νόσων, δήλωσε η ερευνήτρια, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος σε απόλυτο αριθμό ήταν πολύ μικρός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;