Οι γυναίκες που επιλέγουν να παραμείνουν σιωπηλές κατά τη διάρκεια ενός συζυγικού καυγά φαίνεται πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η εμφάνιση κατάθλιψης και συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι άλλες παθήσεις που εμφανίζουν οι γυναίκες αυτές.

Η σιωπή σε στιγμές έντασης μπορεί να έχει αποτελέσει πλεονέκτημα στο παρελθόν όσον αφορά την εξέλιξη και δυστυχώς μπορεί να αποτελεί αναγκαιότητα σε σχέσεις όπου η γυναίκα δέχεται βάναυση συμπεριφορά, εξηγεί η Dr.Elaine Eaker, από το Μαίρυλαντ, επικεφαλής της έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σε διάστημα 10 ετών οι γυναίκες που επέλεγαν να παραμείνουν σιωπηλές κατά τη διάρκεια ενός συζυγικού καυγά είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με γυναίκες που εκφράζονταν ανοιχτά.

Η παρούσα έρευνα, σύμφωνα με την Eaker, είναι η πρώτη που εξετάζει τη συμπεριφορά, την καρδιοπάθεια και τη θνησιμότητα όσον αφορά τις συζυγικές σχέσεις.

Η ομάδα εξέτασε 3.682 άντρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια σχετικά με ενδεχόμενη εμφάνιση καρδιοπάθειας και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι ο γάμος είναι ωφέλιμος για την υγεία των αντρών. Σε σύγκριση με τους ανύπαντρους είχαν μισές πιθανότητες να πεθάνουν, κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι άντρες, των οποίων οι σύζυγοι γυρνούσαν εκνευρισμένες από τη δουλειά τους είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με άντρες που είχαν λιγότερο στρεσαρισμένες συζύγους.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της υγιούς επικοινωνίας στα πλαίσια του γάμου, δηλώνει η ερευνήτρια, αν και θεωρεί πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα που θα επιβεβαιώσει τα ευρήματα. Ωστόσο, θεωρεί πως και οι δυο σύζυγοι θα πρέπει να αφήνουν στον άλλο ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφράζει τα αισθήματά του, όταν βρίσκονται σε αντιπαράθεση, για το καλό της σχέσης τους αλλά και για την υγεία τους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Psychosomatic Medicine’.

Πηγές:
‘Psychosomatic Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]