Αποκατάσταση μαστού με αυτόλογους ιστούς μετά από μαστεκτομή και ακτινοβολία, ήταν το θέμα διεθνούς σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (14 και 15 Μαρτίου) με τη συμμετοχή διάσημων πλαστικών χειρουργών. 

Το σεμινάριο, στο οποίο αναπτύχθηκε η στρατηγική στη μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού, διοργανώθηκε από την Πλαστική Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την International Plastic Reconstructive Aesthetic Surgery Association (IPRAS), στο Πειραματικό-Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN.

O διαπρεπής πλαστικός χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» Δρ. Ανδρέας Γραββάνης, πρόεδρος του σεμιναρίου, μίλησε για την αποκατάσταση μαστού στα πλαίσια ακτινοβολίας, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού σήμερα είναι υποψήφιες για συμπληρωματική ακτινοβολία.

«Όταν η ασθενής είναι πιθανή υποψήφια για ακτινοθεραπεία είναι προτιμότερη η τοποθέτηση ενός πλήρως φουσκωμένου διατατήρα δέρματος (tissue expander) μετά τη μαστεκτομή για τη διατήρηση του “δερματικού φακέλου” του μαστού», τόνισε ο κ. Γραββάνης και συμπλήρωσε.
«Στην περίοδο της ακτινοβολίας ο διατατήρας ξεφουσκώνεται ώστε το θωρακικό τοίχωμα να γίνει επίπεδο και να επιτρέψει την αποτελεσματική ακτινοβολία. Μετά το πέρας της ακτινοβολίας ο διατατήρας δέρματος φουσκώνεται ξανά για την αποκατάσταση του «δερματικού φακέλου», και σε δεύτερο χρόνο γίνεται η μικροχειρουργική αποκατάσταση του μαστού. Η στρατηγική αυτή ονομάζεται «Καθυστερημένη - Άμεση Αποκατάσταση» και διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στην ογκολογικά ασφαλή ακτινοβολία και το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα».
Στο σεμινάριο μίλησαν διάσημοι πλαστικοί χειρουργοί από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Mr Venkat Ramakrishnan Consultant Plastic Surgeon, με τεράστια εμπειρία στη μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού στο St Andrews Centre for Plastic Surgery UK, παρουσίασε βήμα προς βήμα πώς η χειρουργική ομάδα μπορεί να πραγματοποιήσει τρείς μικροχειρουργικές αποκαταστάσεις σε μία ημέρα αποδομώντας τον μύθο της πολύωρης πολύπλοκης επέμβασης.

Ο Mr Niri Niranjan στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μεθόδους και στρατηγικές που εξασφαλίζουν επιτυχία και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με τον κοιλιακό κρημνό DIEP, ενώ ο Mr Colin Morrison ανέλυσε εναλλακτικούς κρημνούς από τους γλουτούς και μηρούς για ένα φυσικό αποτέλεσμα μαστού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις πλέον προχωρημένες μικροχειρουργικές τεχνικές σε ζωντανό μοντέλο χοίρου. «Ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση αυτών των τεχνικών από όλο και περισσότερους Πλαστικούς Χειρουργούς ώστε να προσφέρουμε στις ασθενείς μας ογκολογική ασφάλεια αλλά και ένα φυσικό αποτέλεσμα αποκατάστασης μαστού, ειδικά σε εκείνες που έχουν υποβληθεί σε συμπληρωματική ακτινοβολία», κατέληξε, κλείνοντας τις εργασίες του διεθνούς σεμιναρίου, ο κ. Γραββάνης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα
Ηνωμένο Βασίλειο: 7 στους 10 γιατρούς υποφέρουν από ''κόπωση ενσυναίσθησης''
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ