Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βοήθησε στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων κατά 10% σύμφωνα με νέα έρευνα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Lancet ‘’ανακάλυψε ότι ενώ η επίπτωση των αντικαπνιστικών νόμων ποικίλλει ανάμεσα στις χώρες, η γενική επίδραση στην παιδική υγεία παγκοσμίως είναι θετική.

Ο Jasper Been, του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι οι αντικαπνιστικοί νόμοι αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο προστασίας της υγείας των παιδιών.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της εισαγωγής αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε πόλεις και χώρες στις οποίες δεν υπάρχουν.

Σε προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχτεί ότι η εφαρμογή αντικαπνιστικών νόμων σε δημόσιους χώρους, όπως μπαρ, γραφεία και εστιατόρια, προστατεύουν τους ενήλικες από την απειλή που συνοδεύει το παθητικό κάπνισμα.

Μόνο το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού καλύπτεται από νόμους κατά του καπνίσματος και ποσοστό 40% των παιδιών εκτίθενται τακτικά στο παθητικό κάπνισμα.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 2,5 εκατομμυρίων γεννήσεων και σχεδόν 250.000 εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω κρίσης άσθματος και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα που εστιάζει στον τρόπο που επηρεάζουν την παιδική υγεία οι αντικαπνιστικοί νόμοι.

Τα αποτελέσματα από 5 έρευνες στη Βόρεια Αμερική και 6 στην Ευρώπη σχετικά με απαγορεύσεις καπνίσματος, έδειξαν ότι τα ποσοστά των πρόωρων τοκετών και της εισαγωγής στο νοσοκομείο για άσθμα υποχώρησαν κατά 10% εντός ενός έτους από την εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων.

 

Πηγές:
‘’Lancet ‘

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών