Άνθρωποι που πάσχουν από νόσους των ούλων παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο είναι ασαφές αν βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα μπορούν να προκαλέσουν καρδιοπάθεια ή αν άνθρωποι με χειρότερη στοματική υγεία τείνουν επίσης να έχουν χειρότερη υγεία της καρδιάς. Νέα έρευνα σε ποντικούς παρέχει νέα στοιχεία για το ρόλο των συγκεκριμένων βακτηρίων.

Οι ερευνητές μόλυναν ποντικούς με 4 είδη βακτηρίων που προκαλούν νόσους των ούλων και στη συνέχεια παρακολούθησαν την εξάπλωση των βακτηρίων για 6 μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βακτήρια ταξίδεψαν από το στόμα στην καρδιά και την αορτή. Αυτό αύξησε τα επίπεδα χοληστερόλης των ζώων και τη φλεγμονή, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Τα βακτήρια επίσης ταξίδεψαν στα νεφρά, τους πνεύμονες και το ήπαρ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ίδια βακτήρια που προκαλούν νόσους των ούλων, επίσης οδηγούν σε καρδιακή νόσο, δήλωσαν οι ερευνητές, οι οπαίοι παρουσίασαν τα ευρήματα στο συνέδριο της American Society for Microbiology, στη Βοστόνη.

Τα βακτήρια που προκαλούν νόσο των ούλων μπορούν να μπουν στο κυκλοφορικό κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών πράξεων και του βουρτσίσματος των δοντιών, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αρκετές έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι άνθρωποι με νόσο των ούλων έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας αλλά πολλοί ειδικοί προβληματίζονται σχετικά με το αν τα συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν πράγματι να προκαλέσουν καρδιοπάθεια.

Οι νόσοι των ούλων και η καρδιοπάθεια μοιράζονται αρκετούς παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, τη μεγάλη ηλικία και τον διαβήτη και οι συγκεκριμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι με νόσους των ούλων είναι πιθανόν να έχουν και καρδιοπάθεια.
Το 2012, η American Heart Association επισκόπησε περισσότερες από 500 έρευνες και κατέληξε ότι συνήθεις παράγοντες δεν μπορούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ των 2 νόσων.

Ωστόσο δεν υπήρχαν αρκετές ενδείξεις τότε για να καταλήξουν ότι το ένα προκαλεί το άλλο, σημείωσε η ‘Ενωση.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα.
Καθώς η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ζώα, τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να μην εφαρμόζουν στους ανθρώπους. Επίσης οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες έρευνες για να ανακαλύψουν αν η αντιμετώπιση των νόσων των ούλων θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών